HISTORIE IN NIEUW SCHOOLGEBOUW
In Ederveen gaan twee basisscholen samen met in totaal 650 leerlingen. Ondanks dat het een groot gebouw is, oogt het vriendelijk en is het goed gelukt in de kleinschaligheid.
Groei zorgt voor gedeeld nieuw schoolgebouw
Gelegen in de provincie Gelderland ligt het dorp Ederveen met ongeveer 3600 inwoners. Omdat het dorp redelijk centraal ligt bij bijvoorbeeld Veenendaal en Ede groeien twee basisscholen in dit gebied. Daarom gaan de gereformeerde Calvijnschool en de hervormde Julianaschool samen in één gebouw, omdat ze letterlijk uit hun jasje groeien.
Met 650 leerlingen in het nieuwe schoolgebouw is het niet zomaar een basisschool. Het is groot, maar het grote gebouw krijgt een kleinschalige uitstraling door verschillende geschakelde volumes die voorzien zijn van kappen. Dit past goed in het dorp en het omliggende landschap. De groene daken en de aardetinten maken dat het een vriendelijke uitstraling heeft.
Slagenlandschap in interieur
Beide scholen zitten onder hun eigen kap en behouden hun identiteit en visie op onderwijs. Op de begane grond in het midden verbindt de gymzaal de twee basisscholen. Daarboven, op de eerste verdieping, vindt je een collectief programma. De twee basisscholen delen (speel)lokalen, afhankelijk van welke school ze op dat moment nodig heeft.
In het interieur zie je de cultuurhistorische geschiedenis van Ederveen duidelijk terugkomen. Het slagenlandschap is iets waar het dorp trots op is. Dit was een belangrijk onderdeel dat terug moest komen in het gebouw. De verschillende programmaonderdelen van de scholen worden gekenmerkt door verschillende slagen. De verschillende scholen en de gymzaal zitten allemaal in een eigen ‘slag’ in het gebouw.