DEMENTIEVRIENDELIJK THUIS
Een dementievriendelijk thuis
Hoe pas je een dementievriendelijk ontwerp het beste toe binnen een monumentaal pand met een rijke geschiedenis? Ouderen met een zware vorm van dementie hebben een woonomgeving nodig waar elementen helder zijn in hun functie. Bijvoorbeeld een deur moet ook de indruk geven dat deze open en dicht kan. Daarnaast zijn er verschillende voorzieningen gevestigd in het pand, zoals een kapper, ruimte voor fysiotherapie en een activiteitenruimte. Om tot een echt ‘thuis’ te komen was kennis over dementievriendelijk ontwerpen en de doelgroep nodig. De link met KAW was gelegd.
Een monument wil je liever behouden dan slopen. Je begint met spectaculaire ideeën, maar uiteindelijk schik je je naar de schoonheid van het gebouw.
Hergebruik bijzondere elementen
Het pand is gebouwd in 1929, diende als weeshuis, verzorgingstehuis en ziekenhuis. Het is gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog en gedeeltelijk herbouwd. Bijzondere historische elementen worden nu gerestaureerd, zoals de oude koperen klok, de glas in lood ramen en het tegeltableau boven de hoofdentree. Om licht en ruimte te creëren wordt er veel glas gebruikt, hierdoor oogt het open en toegankelijk. Ook worden de vloerniveauverschillen eruit gehaald, om de toegankelijkheid van het gebouw te verbeteren en de bewoners van de bovenste verdieping uitzicht te geven op de mooi landschapstuin, die aan de voorzijde wordt aangelegd.
Verbreden van de leefruimte
Om de bewoners beschikking te geven over deze grote tuin, is het pand “omgedraaid”. Dat is bijzonder want de vroegere voorzijde is nu de achterzijde en andersom. Hierdoor komt een grote leefruimte beschikbaar, waar bewoners veel tijd doorbrengen met activiteiten en tijdens maaltijden, die vers bereid worden in de grote open keuken.