TERUGBOUWEN OP OPEN PLEKKEN

In de Zandplatenbuurt in Delfzijl pakken we woningen preventief aan, na sloop worden ze teruggebouwd op eerder ontstane gaten in de stad en werken zo toe naar toekomstbestendige wijken.

Onderdeel van het versterkingsprogramma

De Zandplatenbuurt, net buiten het centrum van Delfzijl, is onderdeel van het versterkingsprogramma. Toen de gaskraan in Groningen werd gesloten, kwam dit project in eerste instantie te vervallen. Toch heeft de gemeente daad bij het woord gevoegd en dit project doorgezet. Deze woningen worden preventief aangepakt en in dit specifieke geval worden de woningen gesloopt en teruggebouwd in bestaande wijken in Delfzijl.

In het verleden zijn er in en rond het centrum open plekken ontstaan als gevolg van herstructureringsopgaven. Deze open plekken bieden nu ruimte voor de ontwikkeling van woningen. De woningen die worden gesloopt in de Zandplatenbuurt zullen op deze open plekken ín de wijken worden teruggebouwd.

KAW bewonersbegeleiding Zandplatenbuurt Delfzijl foto sloop nieuwbouw

Achtergrond: Batch 1588

In de kern van het aardbevingsgebied worden alle woningen onderzocht of ze moeten worden versterkt. Onderdeel daarvan is de batch 1588. Dit zijn 1588 woningen verdeeld over verschillende projecten in Groningen, Midden-Groningen en Eemsdelta. Eén daarvan is het project Zandplatenbuurt in Delfzijl.

Terugbouwen op andere locaties

De wijk dat wordt gesloopt bestaat uit ongeveer 1000 woningen, wij begeleiden de 300 eigenaren van deze koopwoningen tijdens het sloop en terugbouw proces. Deze woningen worden dus geïntegreerd in de ‘gaten’ van Delfzijl. Dit terugbouwen op een andere locatie is niet alleen beter voor de verbinding van bewoners in Delfzijl, maar is ook een kans voor het toevoegen van meerdere woningtypologieën. Daarnaast biedt de gemeente de bewoners ook de kans om een stap te maken op de woningmarkt. Bewoners kunnen er voor kiezen een deel zelf bij te financieren en/of bijvoorbeeld van woningtypologie te veranderen.

KAW bewonersbegeleiding Zandplatenbuurt Delfzijl kaart omgeving gesprekken

Toekomstbestendig plan

Met meerdere KAW’ers werken we aan dit grootschalige en meerjarige project dat complex is en veel planning vereist. We voeren de projectleiding uit, werken nauw samen met de KUUB, NCG, gemeenten, de bewonersclub, etc., maar gaan ook met bewoners in gesprek over waar hun huis terug moet worden gebouwd en wat hun opties zijn. We helpen bewoners met het aanvragen van subsidies, geven duidelijkheid over welk budget de bewoner heeft, staan naast de bewoner, verrichten bouwbegeleiding en we hebben een signalerende rol.

Deel project

Bewonersbegeleiding Delfzijl

Opdrachtgever Gemeente Eemsdelta
Partners KUUB
Locatie Delfzijl
Bijzonderheid Aardbevingsgebied
Programma Bewonersbegeleiding sloop-nieuwbouw
Jaar van oplevering Meerjarig project
Fotograaf David Vroom | Gerard van Beek
Projectteam Wietske Schober Joris Jonker Eline Frans Marvin Pas