LOCATIESCAN ZORGT VOOR WOONRUIMTE
Bij velen is Grou bekend als aantrekkelijk dorp, om te wonen maar zeker ook om te recreëren. De watersport en de nabijheid van Leeuwarden maken het een uniek dorp. Maar hoe kan dit dorp omgaan met de vraag naar woningen en welke locaties zijn geschikt? Wij zochten het uit in een woningmarktonderzoek met locatiescan.
Welke locaties zijn geschikt?
De gemeente Leeuwarden heeft naast de stad ook enkele dorpen onder haar vlag. Een van de meest markante dorpen is Grou. Zij is bekend om haar zeilcultuur en als toerismeoord, tegelijkertijd wonen er ook 5.500 mensen met veel plezier. De vraag naar woningen is groot, maar wie wil er in Grou wonen en vooral ook waar? Wil Grou zich verder ontwikkelen voor ‘Grousters’ of voor extra instroom van buiten de gemeente of zelfs buiten de provincie? Het vrijkomen van een uniek stuk grond in Grou (het Halbertsmaterrein) zette deze vragen op scherp. Een grote gebiedsontwikkeling maakt Grou niet vaak mee, daarom is een zorgvuldige afweging van het woonprogramma essentieel.
Ervaring in marktonderzoeken en locatiescans
Wij hebben ervaring in marktonderzoek van provinciale schaal tot de kleinste dorpen. Leeuwarden zocht een partij die de politieke dynamiek snapt, demografisch onderzoek kan uitvoeren en tevens de ruimtelijke kansen goed kan duiden. Door een beknopt proces met betrokkenen (dorpsbelangen, makelaars, ontwikkelaars, lokale deskundigen) te combineren met onze expertise is er een overzichtelijk rapport opgeleverd waarmee de gemeente verder kon.
Effectief en grondig resultaat
Met een klein kernteam hebben we deze opgave aangepakt. Door gesprekken met dorpsbelangen en lokale marktkenners te voeren haalden we specifieke lokale opgaves op. Dit hebben we gecombineerd met een stuk deskresearch naar de vraag naar woningen in Grou tot 2030. Parallel hieraan deden we onderzoek naar de ruimtelijke potentie van bekende ontwikkellocaties in Grou. Door op deze manier de vraag naar woningen en het potentiële aanbod van nieuwe woningen bij elkaar te brengen werd snel duidelijk dat Grou ruimte tekort komt. Grousters wonen heel graag in Grou en willen hier blijven, maar ook de instroom van buiten het dorp is aanwezig. Er is zowel een tekort aan starterswoningen als aan seniorenwoningen. De vraag overstijgt het toekomstige planaanbod. Door deze scherpe conclusie werd ook duidelijk dat de enige grote planlocatie in Grou, het Halbertsmaterrein, nodig is om aan de woningvraag te voldoen. Dit terrein was voorheen industrieterrein, maar heeft een prachtige ligging, uitkijkend op de kenmerkende kerk en de gezellige kade van Grou. Dit vormt de perfecte ligging voor woonbestemming.
De plannen op dat moment waren om er grotendeels recreatievastgoed van te maken in het hoge segment. Naar aanleiding van ons onderzoek zijn deze plannen herzien. In de loop van 2022 is de projectontwikkelaar overeengekomen met de gemeente dat het Halbertsmaterrein behouden blijft voor de bewoners van het dorp en 100% gericht wordt op woningbouw.
Een stuk historie blijft van de Grousters
Het onderzoek geeft de gemeente en de inwoners van Grou zelf handvatten om de komende jaren samen de juiste keuzes te maken in het complexe thema van het wonen. Er ligt een helder fundament voor niet alleen beleid, maar ook de samenwerking tussen het dorp en de gemeente. Een productieve samenwerking tussen grondeigenaren, ontwikkelaars, gemeente en met name ook de inwoners van Grou is hiermee mogelijk geworden. De voornaamste uitkomst op de korte termijn is dat het programma op het Halbertsmaterrein is bijgestuurd van recreatie naar woningbouw.
Team van KAW’ers
In een multidisciplinair team van woningmarktdeskundigen en stedenbouwkundigen hebben we in enkele maanden antwoord kunnen geven op de vraag. Leeuwarden kan verder met de planvorming in Grou en de verschillende locaties kunnen optimaal ingezet worden voor het in stand houden van het woongenot in Grou.