WIJKBEDRIJF

Met een wijkbedrijf geef je ruimte aan initiatieven van bewoners. Je kunt geldstromen slim inzetten, bewonerskracht maximaal benutten en werken aan sociaaleconomische vooruitgang. Op naar een leefbare wijk!

Wijkvernieuwing organiseren en bewonerskracht benutten

Door bewonerskracht in te zetten, realiseer je meer binding met de wijk. Met een wijkbedrijf laat je bewoners zelf ontdekken wat hun wijk beter maakt. Want naast mooie huizen, maken de bewoners de wijk. Bewoners die zelf de agenda kunnen bepalen, zijn gemotiveerd om hun wijk te verbeteren. Ze weten tenslotte zelf het beste wat leefbaarheid voor hen betekent. 

Het wijkbedrijf is een vorm van wijkvernieuwing die bewoners in de hoofdrol zet. Het is een echt bedrijf, van en door bewoners, dat werkt aan een betere en mooiere wijk. Bewoners runnen de zaken, ontwikkelen projecten en krijgen ondersteuning om ideeën om te zetten in resultaten. Hiermee ontstaat een bedrijfsmodel dat zichzelf bedruipt, werk creëert en daarmee onafhankelijkheid en zelfredzaamheid creëert bij bewoners.

Zelfvoorzienende wijk

Het wijkbedrijf drijft op een ongebruikelijke financieringswijze. Niet door extra geld te vragen, maar door bestaande geldstromen te bundelen. En via het wijkbedrijf in te zetten in de wijk. Hiervoor gaan we het gesprek aan met o.a. gemeente, corporaties en zorginstellingen: welk geld kan in de wijk blijven en daar maximaal renderen voor de woonkwaliteit en voor de bewoners?

Zo ontstaat er een win-win situatie voor maatschappelijke organisaties en de buurt. Zorginstellingen kunnen samen met de wijk diensten opzetten die beter aansluiten op de vraag. Woningcorporaties kunnen bijdragen door renovatie of beheer van woningen bij bewoners neer te leggen.

Wijkbedrijf Bilgaard is uitgeroepen tot het meest innovatieve sociaal duurzame project van Nederland.

Herman Wijffels Innovatieprijs 2014

Langdurige leefbaarheid

We brengen samen de participatie naar een hoger niveau. Wanneer bewoners de wijkvernieuwing zelf beïnvloeden, verbinden zij zich daaraan. Binnen het wijkbedrijf helpen we om bewoners zo snel mogelijk op eigen benen te laten ondernemen. Dat gaat met vallen en opstaan en gaandeweg wordt duidelijk waar de interesse en kracht van mensen zit.

Waar veel verbeteringen stranden zodra de initiatiefnemers – vaak de overheid – zich terugtrekken, ligt het initiatief bij het wijkbedrijf bij de bewoners zelf. Een beter recept voor blijvende betrokkenheid en langdurige verbetering is er niet. 

Verder praten over het opzetten van een wijkbedrijf? 

Kom in contact met Wietske Schober.

Contactgegevens

Samen werken met bewoners aan de leefbaarheid van de wijk.

We maken met een wijkbedrijf de wijk zelfvoorzienender. Denk aan een plek voor ontmoeting, samen eten en doen.

Wijkbedrijf Selwerd