HELMOND: GROEISTAD IN GROEIREGIO

De buurtverbetering van Houtsdonk en de verstedelijkingsopgave van Helmond is een dubbelde opgave. Samen met de gemeente, corporatie woCom en Dona Stedenbouw gaan we het stedelijk gebied kwalitatief verbeteren.

Het Goud van Helmond

De Brainport regio in Brabant staat voor de opgave om met beperkte ontwikkelruimte de werkgelegenheid, voorzieningen en woningen te laten groeien. Dat geldt zeker voor Helmond. De regio Houtsdonk is een gebied in Helmond Zuid-West, dat bestaat uit een bedrijventerrein en een woonbuurt. Dit gebied leent zich uitstekend voor een transformatie naar een groene stadsbuurt. Het ligt op 500m van het centraal station en is ingeklemd tussen het kanaal en het natuurgebied Groot Goor. Samen met Dona Stedenbouw werken we aan deze gebiedsontwikkeling op een plek waar heel veel kansen voor bewoners en ondernemers liggen. Juist voor bestaande verenigingen en maatschappelijke instellingen die iets willen betekenen voor het vernieuwde Houtsdonk.

Ruimtelijk ontwikkelingsplan

Het ruimtelijke ontwikkelingsplan bestaat uit meerdere vraagstukken: de herontwikkeling van 170 appartementen, het toevoegen van woningen op oude sportvelden, het herontwikkelen van een bedrijventerrein en het doortrekken van de stedelijke ringweg. Met deze ontwikkelingen werken we toe naar meer woningen in en dichtbij het centrum van Helmond, aansluitend op de lokale en niet lokale woonvraag, werkgelegenheid creëren, een bijdrage leveren aan de mobiliteitstransitie en de klimaat- en energieopgave, een duurzame verbetering van de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de bestaande buurt Houtsdonk, het centrum van Helmond en het Helmonds profiel als onderdeel van Brainport Eindhoven.

KAW Houtsdonk Helmond buurtverbetering stedenbouw kaart Mathieu Kastelijn Daniel Depenbrock

Grote betrokkenheid bewoners en ondernemers

Met het huidige beleid en de bestaande onderzoeken van de gemeente, voerden we vervolgens ons eigen onderzoek uit naar de huidige en toekomstige woningmarkt. De gesprekken met bewoners, ondernemers, verenigingen en maatschappelijke instellingen waren daarbij ontzettend belangrijk, omdat we wilden weten voor wie we dit gebied gaan transformeren en hoe deze mensen willen wonen en werken.

Met de grote betrokkenheid van de inwoners konden we dan ook echt goed in gesprek gaan. Veel waardering is er bijvoorbeeld voor het contact met de oudste voetbalclub van Helmond HVV. We bespreken de toekomst, waar zij binnen nu en 15 jaar willen staan. Dat deden met grote bedrijven langs het kanaal, maar juist ook met de lokale appelboer. De uitkomsten verschillen, voor de één is deze gebiedstransformatie een mogelijkheid om te verhuizen naar een plek waar ze meer ruimte krijgen voor het uitoefenen van bijvoorbeeld sport. De ander ziet kansen om samen met mede-ondernemers nieuwe plannen te maken.

Groen, verbinden en gezond

We stellen drie thema’s centraal. Groen: Het gaat hier zowel om landschappelijke elementen, als om CO2 neutrale realisatie en een CO2 neutraal gebruik van woningen. Zo zal de transformatie van de bedrijvenzone leiden tot meer groen en schaduw. Verbonden: het gebied slaat enerzijds een figuurlijke brug tussen stad en land en anderzijds worden onderling deelbuurten goed verbonden. Denk aan: verkeerstructuren, groene corridor verbindingen en collectieve functies aan deze verbindingen. Gezond: een omgeving waar zowel fysieke als mentale gezondheid een belangrijke rol spelen. Type en nabijheid van voorzieningen, maar ook de vormen van samenleven zijn hierbij bepalend.

Woningmarktonderzoek voor buurtverbetering

Als we inzoomen op de woningtoevoeging komen er in totaal in de nieuwe en bestaande wijken tussen de 1700 en 2000 woningen bij. Met een mix van grondgebonden woningen en appartementen met vooral met de focus op starters en ouderen. Wat we belangrijk vinden is dat vooral Helmonders zelf de woningen aantrekkelijk vinden. Echter, het centrum van Helmond kan ook een alternatief zijn voor wonen in Eindhoven, met mogelijk meer huis voor je geld en de kans om een volwaardig huis te kopen of te huren. We maken ongeveer 1/3 grondgebonden woningen en 2/3 appartementen. Van de vier deelgebieden is de helft uitsproken stedelijk en de andere helft stedelijk ontspannen.

Houtsdonk Helmond bewoners betrokkenheid KAW Mathieu Kastelijn

Concrete voorstellen

Voorzieningen in het hart: We verplaatsen de voetbalvereniging naar het hart van de vernieuwde buurt. Deze krijgt een belangrijke plek in het geheel. Een plek waar iedereen gebruik van kan maken, zoals ouderen vanuit zorg of juist jongeren vanuit de toekomstige naastgelegen school. Doordat we dit doen ontstaat er ruimte om de weg te verleggen en gefaseerd woningen toe te kunnen voegen.

Mobiliteitstransitie: De huidige binnenring voor autoverkeer gaat op dit moment nog dwars door het centrum van Helmond. Door het verplaatsen van de voetbalvereniging naar het hart van de nieuwe wijk, kan ook de binnenring verplaatst worden. Zo ontstaat er in het centrum meer leefbaarheid voor fietsers en voetgangers. Daarnaast is het prettiger voor de doorstroom van het autoverkeer.

Toevoegen woningen: We voegen 1700 tot 2000 woningen toe, zowel grondgebonden woningen als appartementen.

Groen: Deze noord-zuid verbinding tussen stad en land wordt een groene corridor, waaraan diverse voorzieningen liggen. Het is een parelketting met ruimte voor cultuur, onderwijs, sport, maatschappelijke en recreatieve voorzieningen. Allemaal passend bij een centrum stedelijk gebied en een belangrijke drager van een fijne leefomgeving.

Werkgelegenheid: Daarnaast komen er 300 tot 400 arbeidsplaatsen bij door deze gebiedsontwikkeling.

Deel project

Gebiedsontwikkeling Houtsdonk Helmond

Opdrachtgever Gemeente Helmond woCom
Partners Dona Stedenbouw
Programma Binnenstedelijke gebiedsontwikkeling met nieuwbouw en toevoeging van circa 1.800 woningen
Oppervlakte 33Ha | 300.000m2 BVO
Jaar van oplevering ca. 2035