INDUSTRIEEL WONEN
In Utrecht Zuid, langs de Vaartsche Rijn, ondergaat het historisch terrein Rotsoord een transformatie van industriële werkplaats naar veelzijdige creatieve wijk.
Nieuw stedelijk landschap
Het voormalig industrieterrein heeft zich de afgelopen jaren volop ontwikkeld. Op een lint met een mix van huizen, restaurants, kantoren en industriële panden in losse formatie, ontwierpen wij een nieuw gebouw op één van de laatste kavels van het transformatietraject. Hier komen 34 koop- en 20 huurwoningen, gedragen door een parkeergarage met kleinschalige werkateliers in de plint die liggen aan de omliggende publieke ruimte. De nieuwbouw sluit goed aan op het nieuw stedelijk landschap en brengt meer diversiteit binnen het aanbod van Rotsoord in de vorm van hoogwaardige woningen.
Open opgave
Toen wij benaderd werden door Hendriks, de ontwikkelaar en eigenaar van de kavel, lag er geen uitgebreid stedenbouwkundig en landschappelijk plan. De opgave was open, maar wel met een duidelijke intentie om appartementen te realiseren. Vanuit deze vrijheid hebben wij in het ontwerp ateliers en andere culturele functies in de plint opgenomen. Het resultaat is een gebouw dat een mooie inpassing heeft gevonden voor het gewenste programma en tegelijkertijd inspeelt op het creatieve en open karakter van het gebied. De uitstraling van het woongebouw is industrieel maar elegant. De opdrachtgever, de gemeente en omwonenden zijn erg enthousiast over de plannen. Juist omdat het nieuwbouw is, geeft het project wat extra’s aan Rotsoord.
Hoge plint met ateliers
Het ontwerp wordt gerealiseerd op een lege rechthoekige kavel die loodrecht staat op de Vaartsche Rijn. De kavel wordt omgeven door een publiek voetgangersgebied, bezaaid met oude industriële panden waarin bedrijfjes, creatieve ondernemingen, kleinschalige horeca en een afdeling van de HKU gevestigd zijn. Het ontwerp maakt efficiënt gebruik van de smalle kavel door de lange rechthoekige vorm. De woningen worden gestapeld bovenop de halfverdiepte parkeergarage wat het mogelijk maakt een hoge plint te creëren. Hier worden de voordelen van de open opdracht bewezen want in het ontwerp wordt de opvallende plint gecombineerd met ateliers, bergingen en culturele functies die in het programma goed passen bij de publieke ruimte rondom het gebouw.
De grote betonnen kolommen refereren naar het industrieel verleden van de locatie.
Eigenzinnig voetgangersgebied
Het ontwerp van het landschap en de architectuur van de gevel werken verder samen om het gebied te transformeren naar een spannend en eigenzinnig voetgangersgebied. De verdiepingen met woningen kragen uit over de plint maar vooral aan de Vaartsche Rijn, waardoor de ruimte langs het water extra wordt benadrukt. In de gevel liggen levendige balkons, met als hoogtepunt een extra groot dakterras aan de waterkant. De industriële betonnen klinkers op straat maken een schaakbord waar op speelse wijze bloemen en planten uit vierkanten opkomen. De grote rechthoekige plantenbakken met zitstroken lijken op te komen ter hoogte van het voorliggend maaiveld, ondanks dat het terrein naar beneden gaat. De eigenzinnige invulling zorgt voor een mooi autovrij gebied met een duidelijke oriëntatie richting de Vaartsche Rijn.
Industrieel, modern en speels
Het gebouw heeft een lang rechthoekige volume, waarbij de betonnen paddenstoel kolommen in de gevel de bovenliggende verdiepingen optillen. De gevels zijn netjes, maar laten ook ambacht zien. Boven de plint communiceren de gevels duidelijk dat het woningen zijn, wat zorgt voor een bewoonde uitstraling. Door de teruggetrokken plint ontstaat een bijzondere atmosfeer langs het gebouw. De grote betonnen kolommen refereren naar het industrieel verleden van de locatie, maar blijven door de brede en hoge glazen puien toch elegant. Het contrast van deze materialen met de kleurige balustrades en de vele vlakken groene planten zorgen voor een levendige ambiance. De maat en materialiteit van de klinkers op het maaiveld geven het gebouw een bepaalde legitimiteit. Alsof het er al jaren staat.