Lancering Toolkit Dementievriendelijk woongebouw

In opdracht van seniorenhuisvester Woonzorg Nederland en in samenwerking met Alzheimer Nederland is de toolkit Dementievriendelijk wonen vernieuwd. De recent gelanceerde toolkit Dementievriendelijk woongebouw, richt zich op de directe woonomgeving van senioren en biedt praktische handvatten voor (commerciële) ontwikkelaars, complexbeheerder en huurders om de woonomgeving van senioren beter af te stemmen op de behoeften van mensen met dementie.

De vorige toolkit van het Kenniscentrum Wonen-Zorg uit 2018 was aan vernieuwing toe vanwege de veranderingen in het zorglandschap. Naast het updaten van de bestaande toolkit, is er ook veel nieuwe informatie toegevoegd die gericht is op het woongebouw. Daarmee zijn we voorbereid op de zorgopgave die voor ons ligt. Door de krachten te bundelen, naast KAW, Woonzorg Nederland en Alzheimer Nederland hebben ook Aedes, ActiZ en de DEEL Academy van TU Eindhoven een bijdrage geleverd, is een prachtig eindresultaat neergezet. De toolkit is digitaal beschikbaar op het platform van Alzheimer Nederland.

Download de toolkit

Toolkit dementievriendelijk woongebouw architect ontwerp KAW Alzheimer Nederland Woonzorg Nederland

Maatschappelijke impact

Door de grote maatschappelijke impact van de toolkit, is er veelvuldig contact geweest met de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Zij hebben hun steun uitgesproken voor dit initiatief en de uitrol ervan.

’’Onze maatschappij en onze leefomgeving verandert. Dementievriendelijk ontwerpen is van groot maatschappelijk belang, aangezien iedereen op een bepaald moment te maken kan krijgen met dementie. Het is een onderdeel van het sociaal en ecologisch verduurzamen van onze woon- en leefomgeving. Dat KAW benaderd is om de eerdere toolkit ‘Dementievriendelijk ontwerpen’ meer toe te spitsen op de rol van woningcorporaties, vonden we een hele mooie vraag”, vertelt Hilda Hoekstra, adviseur bij KAW. De uitdaging daarbij is om steeds suggesties te doen die resulteren in een esthetisch en functioneel woongebouw, dat tegelijkertijd specifiek aansluit bij de behoeften en mogelijkheden van bewoners met dementie. We streven naar een woonomgeving die niet direct herkenbaar is als een zorgvoorziening voor dementie, maar toch subtiel ondersteuning biedt aan mensen met dementie. Zodat zij zelfstandig kunnen handelen en zich veilig en vertrouwd voelen. De toolkit helpt om hierin afwegingen te maken en te begrijpen hoe je met kleine, maar de juiste keuzes grote invloed kunt uitoefenen.’’

Lees hier het hele persbericht

Hilda Hoekstra adviseur zorg KAW Groningen

Door Hilda Hoekstra

Geplaatst op 16 juli 2024

Deel nieuws