ONTMOETEN IN GEBORGENHEID
In Oss realiseren we een multifunctioneel gebouw waar wonen, zorg en een nieuw wijkcentrum samenkomen. Privacy, veiligheid en ontmoeting staan centraal, met een knipoog naar de architectuur van de Bossche School.
Toekomstbestendig thuis
In Oss realiseren we in opdracht van BrabantWonen een bijzonder gebouw waar zorg, wonen, ontmoeten en activiteiten naast én met elkaar plaats vinden. Midden in de Osse wijk Ussen, met het winkelcentrum en wijkcentrum De Hille naast de deur, ligt Woonzorglocatie Loovelt. De locatie biedt zorg aan ouderen met psychiatrische problemen, dementie of lichamelijke klachten. De bestaande zorg- en woonruimtes voldeden niet langer aan de huidige eisen: meer privacy, veiligheid en eigen regie in combinatie met intensieve zorg. Bovendien maakte de slechte staat van zowel Loovelt als de twee wijkcentra nieuwbouw onvermijdelijk.
Krachten bundelen
Loovelt ligt nabij twee wijkcentra: De Hille en De Bonte Hoef. Deze plekken zijn belangrijke ontmoetingsplaatsen in de wijk. Bewoners van het zorgcomplex gebruiken De Hille al vaak en ook basisschoolleerlingen nemen deel aan gezamenlijke activiteiten, zoals voorleesmiddagen. Het samenvoegen van deze functies in één nieuw gebouw biedt ruimte voor ontmoeting in geborgenheid. De nieuwbouw biedt op de begane grond ruimte voor georganiseerde (verenigings)activiteiten. In de woonlagen daarboven komen de zorgappartementen voor BrabantZorg en voegt BrabantWonen 18 reguliere sociale huurwoningen toe. Zo ontstaat een plek waar bewoners en buurtbewoners elkaar gemakkelijk ontmoeten.
Healing en enabling environment
Het nieuwe gebouw biedt een veilige, prikkelarme woonomgeving die ontmoeting stimuleert. We noemen dit een healing én enabling environment: een plek met ruimte voor beweging, zinvolle prikkels en aandacht voor wat cliënten wél kunnen. Dankzij de ligging in het groen en de nabijheid van voorzieningen ontstaat een prettige omgeving voor zowel bewoners als de buurt.
Een samenspel van open en geborgen
Het ontwerp speelt met de balans tussen openheid en geborgenheid. Een centrale passage door het gebouw verbindt de buurt met winkelcentrum De Wolfskooi en fungeert als ontmoetingsplek. Dit is de entree voor bewoners, bezoekers, zorgmedewerkers en het wijkcentrum. Het programma biedt zorgappartementen, zelfstandige woonappartementen (met parkeerplaatsen), flexibele zorgruimtes en een ‘huis van de wijk’ voor workshops, activiteiten en evenementen.
De overgang tussen binnen en buiten is zorgvuldig vormgegeven. De entreevloeren en passage zijn uitgevoerd in klinkers en aan de achterzijde verzacht een begroeide pergola de overgang naar buiten.
Woongeluk zit in de details
Het gebouw voelt als een thuis, zonder sloten en sluizen. Grote ramen kunnen door bewoners zelf worden geopend en hebben extra hoge balustrades. Dit biedt frisse lucht, een dag-nachtritme, bewustzijn van de seizoenen, contact met buiten en vooral: eigen regie. Dat klinkt als iets kleins, maar dit soort woongeluk betekent veel voor ouderen die lijden aan geheugenverlies.
Knipoog naar de Bossche School
Een opvallend element in het ontwerp is het schilddak, uitgevoerd in eigentijds strekmetaal. Dit verbergt niet alleen technische installaties, maar verwijst ook naar de architectuur van het oorspronkelijke gebouw in de stijl van de Bossche School. Deze stijl kenmerkt zich door balans tussen open en gesloten, sober maar boeiend materiaal- en kleurgebruik. De nieuwbouw weerspiegelt dit in het Braziliaanse metselwerk, de grote raampartijen, zorgvuldige detaillering en ingetogen kleuren.
Duurzaam bouwen, slimme keuzes
Het is gelukt om ook in dit project bewuste keuzes te maken. We kozen voor biobased materialen waar mogelijk, om de impact op het milieu te beperken. Dit sluit aan bij de wens om een toekomstbestendig gebouw te realiseren, zonder afbreuk te doen aan het comfort en de functionaliteit.
Een plek die de buurt overstijgt
Het nieuwe gebouw voegt zich harmonieus in de bestaande buurt. De passage verbindt de buurt vanzelfsprekend met het winkelcentrum, waardoor de ruimtes met een buurtfunctie echt onderdeel van de wijk worden. De nieuwbouw voldoet écht aan een behoefte en wordt een betekenisvolle plek die Ussen zeker gaat overstijgen.