WOONBEHOEFTE ZWARTEWATERLAND
Zwartewaterland staat voor uitdagingen op de woningmarkt. Ons woonbehoefteonderzoek biedt inzicht in woningbehoeften tot 2040 en concrete handvatten voor actie.
Woonvraag in beweging
Sinds 2019 is de woningvraag in Nederland sterk toegenomen, ook in Zwartewaterland. De woningmarkt fluctueert, en de toekomst is onzeker. Flexibel en vraaggericht bouwen is daarom essentieel om in te spelen op de behoeften van inwoners. Gemeente Zwartewaterland vroeg ons om een woonbehoefteonderzoek uit te voeren, zodat zij een woningbouwprogramma kunnen ontwikkelen dat aansluit bij de lokale vraag.
Inzicht dankzij data én dialoog
Voor dit onderzoek gebruikten we gegevens van het CBS, corporatie Wetland Wonen, de NVM en de gemeente. Maar de meest waardevolle inzichten kwamen uit een grootschalige digitale enquête onder woningzoekenden en recent verhuisden. Zo brachten we hun daadwerkelijke keuzes en beweegredenen in kaart. Dit hebben we gedaan met Maptionnaire: een gebruiksvriendelijk platform voor burgerparticipatie dat gemeenten en organisaties helpt bij het verzamelen van lokale inzichten en het nemen van op locatie gebaseerde beslissingen. Met interactieve kaarten en enquêtes kunnen bewoners eenvoudig hun feedback geven, wat bijdraagt aan een inclusieve en transparante besluitvorming.
Er zijn een aantal duidelijke conclusies uit het onderzoek gekomen. Met Maptionnaire visualiseerden we de resultaten helder, zoals op pagina 69 van het rapport. Hier wordt zichtbaar dat Hasselt een populaire keuze is voor woningzoekenden uit Zwolle, vooral in het segment rijwoningen tussen € 300.000 en € 400.000. Genemuiden heeft juist een sterk interne focus. Deze inzichten helpen de gemeente om gericht in te spelen op vraagdruk en doorstroming.
Inzetten op groei: concrete handvatten
Ons onderzoek geeft de gemeente duidelijkheid over hoeveel woningen nodig zijn, waar ze gebouwd moeten worden en voor welke doelgroepen. Nu kan het woningbouwprogramma echt vormgegeven worden. Tot 2030 is er behoefte aan ongeveer 110 woningen extra per jaar. Alleenstaanden en senioren vormen belangrijke doelgroepen, wat vraagt om een meer diverse en toekomstbestendige woningvoorraad. Door in te spelen op de veranderende woonbehoeften van jong en oud kan de gemeente haar inwoners optimaal bedienen.
Vier extra adviezen voor Zwartewaterland
• Bouw 30% sociale huur.
• Programmeer 30% extra.
• Kijk naar mogelijkheden om lokale
woningzoekenden meer kansen te geven.
• Stimuleer verduurzaming bij overdracht.
Deze vier adviezen bieden een sterke basis voor de woningbouwopgave in Zwartewaterland. Met 30% sociale huur en extra plannen speelt de gemeente in op de huidige vraag én de toekomstige flexibiliteit. Nu hoger inzetten zorgt ervoor dat je later makkelijker bij kan schakelen. Neemt de vraagdruk naar sociale huurwoningen af, dan kan de verkoop van sociale huurwoningen ervoor zorgen dat er betaalbare koopwoningen toegevoegd worden aan de woningmarkt. Tegelijkertijd biedt verduurzaming bij woningoverdracht een kans om bestaande woningen energiezuiniger en toekomstbestendiger te maken, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de woonlasten van nieuwe bewoners. Samen vormen deze maatregelen een stevig fundament voor een woningvoorraad die aansluit bij de behoeften van de inwoners en de uitdagingen van morgen.