DUURZAME NIEUWBOUW

De wijk Heechterp in Leeuwarden ondergaat een duurzame transformatie! Wij ontwierpen twee appartementencomplexen en biobased sociale huurwoningen in een groene leefomgeving.

Toekomstbestendig Heechterp

De wijk Heechterp in Leeuwarden krijgt een duurzame toekomst met een grootschalige wijkvernieuwing. De komende twintig jaar wordt in stadsdeel Leeuwarden Oost gewerkt aan betere woonkwaliteit, gezondheid en leefbaarheid. In opdracht van woningcorporatie Elkien realiseert Bouwgroep Dijkstra Draisma de sloop en nieuwbouw van 80 woningen. Wij hebben het ontwerp verzorgd voor twee appartementencomplexen en biobased grondgebonden woningen, waarbij de focus ligt op het creëren van een groene en biodiverse leefomgeving.

Groene binnenwereld als hart van het ontwerp

De nieuwbouw verbetert de doorwaadbaarheid van het gebied aanzienlijk. Het plan bestaat uit losse blokken die een familie vormen en samen een gemeenschappelijke groene binnenruimte omsluiten. Diverse routes zorgen voor goede verbindingen binnen het plan met de wijk. De toevoeging van de groene ‘binnenwereld’ en een autoluwe woonstraat bevordert een natuurinclusieve leefomgeving. Voorheen bestond het gebied uit uniforme, rationele bouwblokken. Ons ontwerp verrijkt de buurt met een gevarieerd aanbod aan woningtypologieën, wat zorgt voor meer diversiteit en leefbaarheid.

KAW_Heechterp-impressie-situatie architectuur stedenbouw Groningen Leeuwarden

Biobased woningen in de sociale huur

De 17 grondgebonden sociale huurwoningen zijn ontworpen met duurzaamheid als uitgangspunt en worden gerealiseerd via een geïndustrialiseerd bouwsysteem. De volledig prefab constructie maakt zelfs de gevels demontabel. We gebruiken biobased materialen, zoals  houtskeletbouw en biobased isolatie. De geelgekleurde keramische ecobricks op de gevel zijn gemaakt van gerecyclede bakstenen. Sommige woningen hebben een dubbele oriëntatie langs het autoluwe leefstraatje en de groene binnenwereld die aansluit op de appartementen. De erfafscheidingen bestaan uit taluds met begroeiing, waardoor schuttingen overbodig zijn en er een natuurlijke overgang ontstaat naar het gezamenlijke groene binnengebied.

Appartementen verbonden met groen

De appartementen sluiten qua ontwerp goed aan op de grondgebonden woningen. De plint is voorzien van houten gevelbekleding en de metselwerkbanden zijn identiek, wat zorgt voor een samenhangend geheel. Op de verdiepingen geven roodgekleurde ecobricks een warme uitstraling. Grote, transparante trappenhuizen van glas versterken de verbinding met de groene binnenwereld en zorgen voor openheid en licht. De galerijen grenzen direct aan deze binnenwereld en zijn voorzien van klimhulpen voor groen, zodat planten langs balkons en gevels omhoog kunnen groeien. Alle gebouwen worden aangesloten op stadswarmte, ontwikkeld door Bouwgroep Dijkstra Draisma in samenwerking met Gemeente Leeuwarden, waarmee duurzaamheid ook in de energievoorziening is verankerd.

KAW_Heechterp-impressie-foto Campenhoef architectuur stedenbouw biobased woningen Groningen Leeuwarden

Een biodivers plan

Samen met een ecoloog, de provincie en de gemeente is er een biodiversiteitsplan ontwikkeld voor de openbare ruimte en de gebouwen. Dit plan voorziet in tientallen voorzieningen in de gevels, zoals nestplaatsen voor huismussen en zomer-, winter-, paar- en kraamverblijfplaatsen voor vleermuizen. Dit zijn geen vervangende voorzieningen, want in de huidige situatie zijn deze beschermde soorten niet aanwezig. In de vernieuwde wijk is de ambitie dat de biodiversiteit in kwantiteit én in kwaliteit gaat groeien. Ook de inrichting van de openbare ruimte – van bodemsoorten en waterlopen tot het beplantingsplan – sluit aan bij de lokale flora en fauna. Door deze zorgvuldige afstemming word er leefomgeving gecreëerd waarin natuur en nieuwbouw elkaar versterken.

Deel project

Appartementengebouwen en biobased woningen Leeuwarden

Locatie Leeuwarden – Oost, Heechterp
Programma Sloop 72 woningen | Nieuwbouw twee appartementencomplexen met 63 wooneenheden en 17 grondgebonden woningen
Jaar van oplevering 2026
Projectteam Douwe Boonstra Beatrice Montesano
Annette Barelds