ECOLOGISCH ONTWERP VOOR NIEUW WOONMILIEU
Op de locatie ontmoet het chique en kleinschalige Kralingen de grote schaal van het Rotterdamse stadslandschap. Deze twee werelden brengen wij in onze stedenbouwkundige visie bijeen onder de titel “Kralingse Hout”.
Toekomstig woonmilieu
Wij verankeren de nieuwe buurt in het fraaie Kralingen en dragen tegelijkertijd bij aan de groenblauwe infrastructuur van Rotterdam. Dit op de meest duurzame manier te doen die voor ons bereikbaar is. Wij realiseren een onderscheidend woonmilieu met toegevoegde waarde voor de huidige en toekomstige bewoners. En daarmee voor de ontwikkeling van de stad Rotterdam.
Klimaatadaptieve regentuin
We maken een statig en groen woonmilieu dat aansluit bij de sfeer van Kralingen. En we maken een brede boszoom met een rijke en beleefbare flora en fauna aan de rand van de wijk. Kinderen kunnen hier ravotten en vies worden. Voor de inrichting hiervan willen wij het hout gebruiken dat uit het plangebied beschikbaar komt bij de kap van de bomen. Bijvoorbeeld voor een speelplek en een bewegingsparcours met stronken.
Door de nieuwbouw op een intelligente manier te laten werken als bescherming tegen geluid is er geen geluidswal of -wand nodig. De Boszoom is zo van binnen en buiten de locatie onbeperkt te beleven.
In het plan is er ruimte voor een royale groenstrook naast de woningen. Op eigen terrein heeft de groenzone een functie als collectieve regentuin. Afgekoppeld regenwater van alle woningen verzamelt zich in een licht verdiepte strook met een weelderige beplanting die droge en natte situaties aankan.
Moderne, geschakelde volumes
Voor de architectuur van de nieuwbouw maken wij gebruik van moderne volumes die geschakeld kunnen worden tot verschillende types. De stijl beantwoordt aan de behoefte van een moderne, urbane doelgroep.
Het basisprincipe gaat altijd uit van de combinatie van een hoofdvolume met een zijvolume. Deze kunnen op verschillende manieren worden gecombineerd. Zo ontstaat er een grote verscheidenheid binnen de samenhang van vormentaal, materiaal en detail. Met ons concept reageren wij op de woonkwaliteit van typisch Kralingse villa’s. Vroeger werden vaak meerdere woningen geschakeld, zodat de woning groot en luxueus eruit zag.
Wij staan voor een overtuigende afronding van Kralingen en dat op de meest duurzame wijze die voor ons bereikbaar is.
Gebruikskwaliteit, flexibiliteit & toekomstbestendigheid
De woningen gaan uit van een heldere functionele plattegronden waarbij licht, lucht en ruimte als uitgangspunt zijn genomen. We spelen in op een veranderende vraag in de toekomst. In het casco is een goede balans gevonden tussen de efficiëntie in het nu en de toekomstige mogelijkheden. Woningen zijn zo opgezet dat ze mee kunnen gaan met demografische veranderingen van een verouderende maatschappij. Er kan voldoende ruimte worden gecreëerd om ze later te voorzien van een gelijkvloers slaap- en badkamerprogramma op de begane grond.
Wij lossen de geluidsproblematiek van de Kralingse Zoom en de snelweg op door een uitgekiende positionering van de gebouwen en de organisatie van de woningplattegronden. Zo ontstaat een mooie, open buurt, ontworpen voor woonplezier in de woningen en bijhorende tuinen.
Het plan is getoetst op:
- Alzijdig dove gevels met afwijkingsmogelijkheid
- Geluidluwe gevel en geluidluwe buitenruimte
- Indeling van de woning
Buurtparticipatie en BLVC
We zijn te gast in deze omgeving en daar houden we rekening mee. Door een BLVC-plan worden maatregelen, verantwoordelijkheden en afspraken vastgelegd rondom Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie tijdens de hele bouw. Zo kan tijdens de uitvoering de buurt goed blijven functioneren en de overlast voor omwonenden en weggebruikers zoveel mogelijk beperkt blijft. Daarnaast zorgt zo’n plan ervoor dat aanspreekpunten altijd helder zijn.