Groene ondernemers zijn de redding van ons klimaat

Dat we van de politiek geen oplossing voor de rap opwarmende aarde hoeven te verwachten, werd donderdag pijnlijk duidelijk. Voor de eerste editie van KAW Podium in Rotterdam hadden we bewuste ondernemers uitgenodigd om hun succesverhalen te delen. Praktische oplossingen, maar als we het breed uitrollen, wél oplossingen voor wereldproblemen. Daarmee wordt de roep om “systeemverandering” ingevuld. Het thema van de avond: de noodzaak om de energietransitie te versnellen.

Verslag KAW Podium Rotterdam 13/10/2016

Wanneer dringt het bij de politiek écht door dat verduurzaming verder reikt dan een uitstervende ijsbeer? We hoeven niet te praten over afschaffing van het eigen risico of verhoging van het minimumloon als het niet snel lukt de opwarming van de aarde te stoppen. Verkiezingsprogramma’s en debatten voorspellen niet veel goeds

Onbewoonbare temperaturen

Correspondent Jelmer Mommers stelt de urgentie: “Het is geen populair verhaal maar helaas de waarheid: grote delen van de wereld warmen binnen 10 jaar op tot onbewoonbare temperaturen, die kunnen oplopen tot wel 60 graden. Nederland, met een grote klimaatafdruk, is een relatief grote veroorzaker.”

49% van de CO2-emissie komt van de rijkste 10% van de mensen.

De gevolgen: landverlies, massamigratie en voedseltekort die een enorme bedreiging vormen voor bovengenoemde gebieden, maar ook voor de stabiliteit van de westerse wereld. Mommers laat het verband op indrukwekkende wijze zien: de afgelopen jaren hebben de meeste Westerse militaire drone-interventies plaatsgevonden precies daar waar het al lange tijd extreem droog is (plekken waar minder dan 200 mm water per jaar valt). Je kunt je de gevolgen voorstellen wanneer dit soort patronen waar droogte, conflict en armoede samenkomen zich de komende 10 jaar verder uitbreiden.

Onze gebouwde omgeving is een grote veroorzaker (34%).

Hoe komt het eigenlijk dat we zoveel CO2 uitstoten met onze woning? Hilversum is in 1963, binnen één jaar, als eerste stad in het westen aangesloten op aardgas. Mommers toont fragmenten van het enorme programma dat de overheid uitrolde, nadat er aardgas werd gevonden in Noord-Holland. Alle woningen in Nederland gingen toen over van stadsgas op aardgas. Hij vraagt zich af: “Als dit in zo korte tijd mogelijk was, moeten wij er toch ook net zo snel weer van af kunnen komen?“

Daar zit nou juist het probleem: in tegenstelling tot ’63, faciliteert de overheid de ommezwaai nu niet. Ook ondernemer Robin Berg van LombokXnet onderschrijft dat inconsequent overheidsbeleid de groene ondernemer behoorlijk in de weg zit: subsidies en salderingsregelingen veranderen met het jaar. In plaats van te wachten tot de overheid het COprobleem aanpakt, lost hij het probleem van opslag en het ineffectief gebruik van hernieuwbare energie op.

De grootste uitdaging zit niet in het opwekken, maar in het opslaan van zonne-energie.

Robin Berg

LombokXnet

Berg zit met Tesla en Renault om tafel om elektrisch rijden voor iedere Utrechtenaar beschikbaar te maken. Met ‘we drive solar’ streeft hij naar schone lucht, goedkopere mobiliteit en minder auto’s op straat. Dat de zon de belangrijkste energiebron van de toekomst wordt, staat voor hem buiten kijf. Op dit moment voorzien 4000 zonnepanelen op daken van scholen in de buurt elektrische auto’s in de wijk Lombok al van stroom. Door elektrische auto’s in een hele stadswijk als één grote batterij voor zonnestroom beschikbaar te stellen, wordt de opgewekte stroom beter benut. De grootste uitdaging zit echter niet in het opwekken, maar in het opslaan van de energie. Want de energie die gedurende de dag opgewekt wordt, wordt grotendeels in het piekuur tussen 7:30 en 8:30 verbruikt.

De auto als basis voor een wijkenergiesysteem: Utrecht heeft de primeur!

Samen met een laadpaalproducent werkte hij aan een oplossing: de bi-directionele laadpaal. De allereerste laadpaal die kan op- en ontladen staat nu in Lombok, Utrecht en is daarmee de kern van het wijkenergiesysteem. Hierdoor functioneert de auto als batterij die zorgt dat tijdens piekuren voldoende stroom voorhanden is. Tegelijk profiteren de scholen van extra inkomsten: die krijgen nu 30ct per kWh, terwijl teruglevering maar 11ct oplevert.

Het volgende doel: dit systeem Utrecht-breed trekken. Utrecht wil voor 2019 de eerste regio met een schoon solar-based mobiliteitssysteem in Europa zijn en daarmee 100.000 gebruikers bedienen. Maar voor heel Utrecht op elektrische auto’s overstapt, moet er nog een belangrijke horde genomen worden: de actieradius. Renault ontwikkelt momenteel de 1e auto die op hoogvermogen opgeladen kan worden. Een omslagpunt, want met een actieradius van 300km en een oplaadtijd van één uur kan deze auto wél drie gebruikers per dag aan. En de eerste 150 auto’s, je raad het al, gaan naar Utrecht.

CO2-arme gevel

Ook ondernemer Hans Lankhaar werkt actief aan een CO2-ommezwaai. Hij biedt bouwers een vooruitblik hoe het materiaalverbruik voor een woning drastisch kunnen verminderen. Onze oer-Hollandse bakstenen hebben al decennia geen enkele constructieve waarde meer; het is 10 cm pure decoratie. Met zijn bedrijf Lab3D ontwikkelde hij een 3D printer die gevels print van minuscule baksteentjes. Daarmee kun je als architect ambachtelijke gevels ontwerpen, waarbij je kleur, materiaal en oppervlak tot op de cm nauwkeurig bepaalt zonder dat dit extra meerkosten met zich meebrengt. Vooralsnog toekomstmuziek, maar Lankhaar werkt al aan de verbeterde versie van de printer. Dan kan hij een geprinte prefab gevelpaneel compleet met isolatie leveren, die maar een fractie van het huidige materiaal gebruikt en zo een hoop CO2 bespaart!

De gemeente Rotterdam is er blij mee, al deze actieve ondernemers. Want, zo stelt Eveline Bronsdijk, coördinator Informatiepunt Duurzaam, de gemeente heeft de burger en ondernemers nodig om van Rotterdam echt een veerkrachtige stad te maken. Een van de doelen is 100.000.000 m2 waterberging realiseren op groene daken in centrum. Heb je een goed idee, daar staat de gemeente altijd voor open!

En wat doen wij bij KAW?

Bij KAW Podium stonden actieve ondernemers centraal, die vanuit de eigen invloedssfeer bijdragen aan een duurzame wereld en tegen systemen schoppen die dat tegenhouden. Dit was onze motivatie achter Reimarkt, de supermarkt waar je duurzaam wonen kunt kopen. Die mensen in staat stelt om zelf te kiezen, omdat er een echt aanbod beschikbaar is. Of het wijkbedrijf, waarmee wij duurzaam handelen en ondernemen bereikbaar maken zelfs voor mensen die het minder breed hebben. Wij maken ons in onze projecten sterk, om de nieuwste, duurzame oplossingen toe te passen. Zo willen wij als bedrijf actief bijdragen aan het behoud van de aarde.

Speelt verduurzaming een rol in jouw werk? Hoe zou jij geholpen zijn om een grotere slag te slaan?

reimar von meding kaw algemeen directeur architect

Door Reimar von Meding

Geplaatst op 10 april 2018

Deel blog