Waarde van behoud
Vaak worden sloop- en nieuwbouwafwegingen veelal genomen op “spreadsheet” onderbouwingen. Een kille opsomming van plussen en minnen zonder oog voor de minder grijpbare kwaliteiten in de wijk. Hoe kom je toch tot een meer toekomstbestendige afweging in de wijkvernieuwing? Want als je letterlijk de wijk ingaat, zie je vaak waarde die eigenlijk beter behouden kan worden. In deze blog relativeren we 5 opvattingen.
Waar zit de uitdaging?
Keuzes worden vooral gemaakt op basis van exploitatie en onderhoud op complexniveau óf op basis van prestatieafspraken tussen corporatie en gemeente. De keuze voor sloop of nieuwbouw betekent nogal iets voor de verschillende afdelingen (onderhoud en ontwikkeling) bij gemeente en woningcorporaties, met ieder eigen belangen in de verduurzamingsopgave. En laten we vooral ook de rol van de bewoners niet vergeten. Met stijgende woonlasten is verduurzaming een welkome woningaanpassing. Er ligt een grote en complexe opgave.
We staan met z’n allen voor deze opgave. En heel kort gezegd: de meeste makkelijke wijken zijn al aan de beurt geweest. De buurten die zijn blijven liggen hebben soms net de boot gemist, zoals Selwerd (Groningen). Daar werken we nu hard aan de wijkvernieuwing. Maar het zijn ook de buurten waar bewoners woningen hebben gekocht. Deze wijken staan nu op de agenda, waar zowel de sociale als fysieke verbetering niet alleen belangrijk zijn, maar ook urgent. Misschien ligt daar wel de grootste uitdaging én de grootste kans op succes.
Is renovatie te duur?
Regelmatig is sloop de enige optie en wordt gezegd dat renoveren niet mogelijk is vanwege de kosten in relatie tot wat het oplevert. En dat is best vaak ook zo, maar nieuwbouw is niet altijd goedkoper. Bij slopen kost het je meer dan alleen een paar stenen, je verliest de marktwaarde van de woning en je hebt meer sociale kosten. Daarbij zijn financiële middelen en capaciteit van corporaties en gemeenten beperkt. Laat staan voor de bewoners. Bij nieuwbouw wordt de huur vaak hoger dan in de oude situatie. En wat voor sommige mensen als kleine bedragen lijken, is een huis voor vele bewoners dan niet meer te betalen.
5 onterechte opvattingen
Op meerdere plekken werken we aan de laatste nog niet verbeterde wijken die inmiddels heel anders worden benaderd dan pakweg 15 jaar terug. We nemen je mee in een aantal voorbeelden, waarin we verduidelijken hoe we samenwerken met corporaties en gemeenten om tot een juiste aanpak te komen. Niet pas aan de tekentafel, maar bij de eerste gesprekken. Laten we een paar opvattingen relativeren.
1. “Nieuwbouw is duurzamer”
De meest duurzame manier van bouwen is niet bouwen. We zien en ervaren dat er steeds meer mogelijkheden zijn om te renoveren met een zeer hoge verduurzamingsambitie in combinatie met een sterke verbetering van de woning en de wijk. Door een NOM-renovatie in Vlaardingen hebben we alle woningen NOM-ready gemaakt en 1 blok van 12 woningen als pilot volledig NOM gemaakt. Zo verduurzamen we binnen de beschikbare budgetten en maken de wijk klaar voor de toekomst.