KAW-dag 2023: Onze duurzame grenzen verleggen

Wat gebeurt er als we onze eigen projecten langs een duurzame meetlat leggen? Welke cijfers scoren onze projecten? Zijn wij daar trots op en wat moeten we doen als we ze willen inzetten om nóg meer impact te maken? Op deze KAW-dag 2023 voeren we hier het gesprek over. Met 110 KAW’ers kwamen we samen bij de Zwarte Silo in Deventer, voor een goed gesprek, ontmoeting en muziek!

De invloed van duurzame keuzes

Hoe groot is de invloed die je kan uitoefenen als architecten- en adviesbureau? Wij hebben met onze unieke combinatie van onderzoek, advies, proces, architectuur en stedenbouw juist de verantwoordelijkheid om duurzaamheid voorop te stellen. Wij zien ontzettend veel kansen in ons dagelijkse werk en gaan deze niet onbenut laten. Juist met een bedrijf als KAW kunnen we een verschil maken, omdat we niet alleen ontwerpen en bouwen, maar juist helpen vroeg strategische keuzes te maken. Op grotere schaal in een gebiedsontwikkeling, een participatietraject of een renovatieproces. 

KAWdag_Deventer_workshops_duurzaam

Eigen projecten onder de loep

In workshops, onder leiding van onze eigen experts gingen wij het gesprek met elkaar aan. Niet om meteen op zoek te gaan naar oplossingen, maar elkaars opvattingen te horen en kansen uit te wisselen. We hebben meerdere richtingen met elkaar verkend: natuurinclusieve woon- en leefomgevingen, CO2 -neutraal bouwen en renoveren en hoe energieneutraal wonen ook betaalbaar kan zijn.

We bespraken hoe we energielast kunnen beperken door bijvoorbeeld veel meer te ontwerpen op schaduw, natuurlijke koeling en het gebruik van passieve warmte van de zon. Of de keuze om gebouwen veel structureler te behouden, zodat je verspilling van materiaal door nieuwbouw meteen in de basis voorkomt. Wordt renovatie en hergebruik straks standaard het éérste te onderzoeken onderwerp? Kunnen we betere ontwerpkaders ontwikkelen met bijvoorbeeld meer aandacht voor de situering van een gebouw of gevels ten aanzien van bijvoorbeeld de zonnestand. 

Maar ook de andere kant: we hebben al laten zien dat de meeste duurzame gebouwen ook haalbaar zijn als sociale woningbouw. Dat het fysieke ingrijpen op een plek ook een kans is voor een sociale aanpak, en uiteindelijk positief bijdragen aan leefomgeving die veel klimaatbestendiger, ecologischer en biodiverser ingericht kan worden. Natuur en biodiversiteit zou eigenlijk de basis moeten zijn voor alles dat we ontwerpen en adviseren. Gaan we straks standaard specialisten betrekken om ook ecologisch goed te ontwerpen? Zomaar een greep uit de kennis die wij deelden met elkaar. 

KAWdag_Deventer_duurzaam

Na de zomer los!

We gaan inzetten op duurzame en natuurinclusieve kwaliteit én op bereikbaar en betaalbaar wonen voor iedereen. We willen niet alleen CO2 uitstoot beperken, maar juist CO2 opslaan in de bouw. Daarnaast voelen we de verantwoordelijkheid om naast het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit ook het sociale weefsel van een wijk te versterken. Dit is het moment om tot een duurzame en rechtvaardige inrichting van onze leefomgeving te komen, waar je beide werelden voor nodig hebt. Hierin is het soms lastig de balans te vinden, maar daar deinzen we niet voor terug!

KAWdag_Deventer_workshops_duurzaam

We gaan intern hard aan de slag om een aantal grote duurzame stappen te zetten. Ookal speelt duurzaamheid al langer een grote rol, we willen verder gaan. Met een groot team onderzoeken we op dit moment waar we impact kunnen maken als bedrijf, in onze projecten en hoe we onze duurzame grenzen gaan verleggen. Deze KAW-dag stond volledig in het teken daarvan. We hebben kennis en opvattingen gedeeld en na de zomervakantie maken we onze plannen concreet. 

Het was weer bijzonder om elkaar te zien, elkaar te spreken, bij te praten, ook over andere onderwerpen. Nieuwe collega’s te ontmoeten en ons te verheugen op een tijd van bijkomen in de vakantie. We aten samen en dansten uitgebreid bij het optreden van de KAW-band. Genoeg ruimte voor ontspanning!

Deel blog