KAW naar Leipzig!

Na 3 jaar vertrekken we weer met 96 KAW'ers op buitenlandse excursie. Deze keer brengt de trein ons naar Leipzig. Een onvergetelijk weekend, waarin we de stad beter leren kennen, zowel in het centrum als ver daarbuiten. Architectuur, rondleidingen, fietstochten, inspiratie en gezelligheid.

Inspiratie opdoen in het veelzijdige Leipzig

Leipzig is levendig en hip. Reizigers noemen de stad dan ook het nieuwe Berlijn. En alhoewel het niet te vergelijken is in grootte heeft het misschien wel dezelfde creatieve sfeer. Met meer ruimte voor groen, het is betaalbaarder en er zijn nog geen mensenmassa’s. Muziek, architectuur, kunst, natuur. Je vindt het er allemaal.

In het centrum

De architectuur is divers. Gotische, Renaissance, Wilhelminian en de moderne bouwstijl vind je terug in Leipzig. Met een stadswandeling door het centrum lopen we o.a. langs de Thomaskirche waar Bach ooit werkzaam was als artistiek leider en dirigent. Ook lopen we langs de Nikolaikirche, dat het centrale punt was van de vreedzame demonstraties in de DDR op 9 oktober 1989. Nog steeds lopen vele mensen ieder jaar deze route om te herdenken en de vrijheid te vieren.

eipzig_KAW_excursie_2022

Universiteit

Het centrum van Leipzig wordt omgeven door zowel nieuwbouw als historische gebouwen. Zo is de universiteit van Leipzig een van de oudste in Duitsland, maar is het gebouw recent herontwikkeld. Je vindt de universiteit in het centrum en 30.000 studenten volgen hier een opleiding. Het heeft een opvallend ontwerp van de Nederlandse architect Erick van Egeraat en is gebouwd op de plek waar vroeger de Pauliner Kirche stond. Het spel van koepels, glas, bogen, historische details en moderne lijnen is bijzonder. Het idee van de architect voor een herontwikkeling maakt een einde aan de discussie wat te doen met de verouderde kerk.

Strategie 2030

‘Leipzig groeit duurzaam’. De stad focust zich op duurzame stadsontwikkeling met kwaliteit van leven en waar bewoners zich kunnen blijven ontwikkelen. Leipzig wil zich duidelijk positioneren als vooruitstrevende Europese stad, die ruimte geeft aan de vele start-ups in het gebied. Ze wil in woonwijken achterstanden verminderen en een sociale mix ondersteunen met een diversiteit aan woningen. Ze kijkt naar verdichtingsgebieden, de auto de stad uit, de fiets erin en in samenwerking met burgers!

eipzig_KAW_excursie_2022

Interbellum

Met een fietstocht ontdekten we de wijken gebouwd in de interbellum periode en specifiek de architectuur van de jaren ’30. Van de monumentale Versöhnungskirche tot de woongebouwen van Hans Kroch. Dit was een grootschalig plan van 1018 appartementen gebouwd rond 1929 in tijden van groei. Een plan gebouwd volgens de nieuwste trends, bijvoorbeeld met open ruimtes. Je ziet geen gesloten bouwblokken en dit wordt gezien als een uitnodiging om als gast ook door de binnenhoven te wandelen. Met een huur gemiddeld 1/3 hoger dan andere woningen in die tijd, werd dit een plek waar vooral de middenklas ging wonen.

Bergbau-Technik-Park en Vineta

In het zuiden van Leipzig liggen omvangrijke bruinkoolafgravingen, welke vroeger brandstof voor industrie en huishoudens leverden. Dorpen en natuur moesten wijken om op grote schaal bruinkool af te graven. Uiteindelijk zijn de meeste mijnen gesloten vanwege milieubelasting. Na een uur fietsen komen we aan bij Bergbau-Technik-Park. Hier krijgen we een inkijkje in de mijnbouwtechnologie van vroeger. Even later fietsen we door naar het indrukwekkende meer dat (kunstmatig) is ontstaan. Een korte boottocht brengt ons naar Vineta. De bovenkant van een kerkje dat midden in het meer is geplaatst en symbool staat voor de dorpen die moesten wijken voor de bruinkoolmijn. Het gebied ontwikkelt zich nog steeds. Een nabijgelegen dorpje dat eerder totaal uitgestorven was, is nu extreem in trek bij jonge gezinnen.

eipzig_KAW_excursie_2022

Panometer

Een andere fietstocht naar het zuiden van de stad leidt ons naar een bedrijvig industrieterrein, waar twee grote ronde gebouwen in het oog springen. We zijn hier bij de Panometer, een voormalig opslagplaats van aardgas. Van de vier opslagplaatsen, met enorme stalen koepels en talloze kleine ramen, zijn er twee overeind gebleven. De Arena Panometer heeft een open dak, die de stalen constructie van de dakkoepel blootlegt. De naastgelegen gasopslag is in 2003 door kunstenaar Yadegar Asisi getransformeerd tot panoramische display. Levensgroot konden we hier het indrukwekkende 360 panorama NEW YORK 9/11 zien.

Bauhaus Dessau

Een bezoek aan Bauhaus Dessau is onmisbaar. Van 1925 tot 1932 was dit het centrum van de Modernistische stroming. Architecten als Walter Gropius en Ludwig Mies van der Rohe creëerden een nieuw soort architectuur, licht, ruimte en kleur. Met een bezoek aan de Bauhaus School of Art, Design and Architecture werd de harmonie tussen de functie van een object of gebouw en zijn ontwerp meteen duidelijk. We bezochten vier masterhuizen uitgevoerd in de modernistische stijl, dienend als woonhuis voor de hoofdarchitecten. Met subtiele kleuraccenten en soms ook minder subtiel. Gele plafonds of rode neggen. Bijzonder om te zien en heilige grond voor sommige architecten.

eipzig_KAW_excursie_2022

En dan het water op!

Met 96 collega’s maakten we nog even de wateren van Leipzig onveilig, letterlijk. De kanotocht bracht ons door de kanalen van de stad. Wat was het fijn om iedereen weer te zien, zonder restricties na meer dan 3 jaar. We hebben genoten!

Deel blog