Wijkkijker film #01 | Vinkhuizen aan het woord
Wijkaanpak mét bewoners
“Wijkaanpakken doe je mét bewoners, niet vóór bewoners”, zeggen we bij KAW. Maar hoe geef je invulling aan zo’n uitgangspunt? Dat start met het gesprek. Hoe wordt er tegen een onderwerp aangekeken? Wat is het kennisniveau? Wat zijn de emoties die spelen? Meestal halen we die op met een enquête of op een bewonersavond, maar de échte ongezouten meningen en emoties kom je tegen op straat. Geïnspireerd door de babbelbox van Man bijt hond, hebben wij de Wijkkijker ontwikkeld. Zo geven we het verhaal van de straat óók een gezicht.
Van het gas af
Op 28 februari zetten we de Wijkkijker neer in het winkelcentrum van Vinkhuizen (Groningen). Op een marktdag. We stelden de passanten één open vraag: “Uw huis zal van het gas af moeten. Waar denkt u aan?”
Bekijk hieronder ons eerste filmpje over de energietransitie. Veel (wijk)kijkplezier!
Wat valt ons op?
‘Van het gas af’ is een actueel thema, dat niemand is ontgaan. Iedereen heeft er een gevoel bij of mening over. Wat opvalt is dat we weinig negatieve reacties hebben gekregen. Het merendeel van de passanten die wat durfden te zeggen kijken neutraal tot positief tegen het onderwerp aan: “Het zal wel moeten!”
Veel mensen reageren nog met ongeloof: “Gaat het écht gebeuren?” of “Het zal mijn tijd wel duren!”. Het komt nog niet echt dichtbij. Daarnaast zien we een groot verschil tussen (het kennisniveau van) mensen. Hen die het al heel concreet kunnen maken (in technische termen als warmtepompen en zonnepanelen) en mensen die een algemeen verhaal houden over “goed voor het klimaat”, maar dit nog niet vertalen naar hun eigen thuissituatie.
Ik denk aan ongelooflijk veel elektriciteitsgebruik.
De impact van de energietransitie op het huis wordt onderschat. Er wordt vooral gesproken over elektrisch koken en nauwelijks over een andere manier van verwarmen. Dat zegt ook wel iets over het beeld dat bestaat over gas. Daar kook je mee!
Hoe nu verder?
Dat iedereen aan andere zaken denkt bij een open vraag is natuurlijk logisch. Dát willen we vooral ook laten zien! Maar dat het gesprek vooral start met vragen over koken is voor ons echt een eyeopener. Dit inzicht gaan we natuurlijk gebruiken binnen onze projecten. Daarnaast zullen we onze partners voorhouden dat je écht fors de tijd moet nemen om te investeren in het bewustzijn, kennis en actieperspectief van bewoners. “Ze gaan het toch wel doen!” is anders wat je terugkrijgt.
En de Wijkkijker? Gaan we daar nog wat mee doen? Zeker weten! Wat is er nou mooier dan een bewonersavond starten met een leuk filmpje? Bewoners de mogelijkheid te bieden om hun ongezouten mening te geven? Wij geloven dat de Wijkkijker een mooie aanvulling is op het instrumentarium om bewonerscommunicatie op gang te brengen.
Meer weten?
Wij zijn graag uw partner bij het vormgeven van een gezamenlijke wijkaanpak. Geïnteresseerd in het inzetten van de Wijkkijker? Neem contact op!