Alternatieven voor een bewonersbijeenkomst of een huisbezoek

Wat kan er nog wel? Tot aan (in elk geval) 1 juni mag je geen bewonersbijeenkomsten organiseren. Huisbezoeken zijn ook geen optie. Maar wat als je net een participatietraject wilde starten? Of een (groeps)boodschap hebt te communiceren? Dan zijn er nog legio mogelijkheden! We delen graag hoe wij onze opdrachtgevers verder helpen. En heb je na het lezen vragen of behoefte aan meer informatie? Bel of mail ons.

Alternatieven voor persoonlijk -1 op 1- gesprekken

Pas een lege woning of ruimte aan

Heb je in je project de beschikking over een lege woning of ruimte? Dan kun je een (tussen)wand plaatsen in bijvoorbeeld de woonkamer. In deze tussenwand plaats je een deur en een groot gedeelte plexiglas. Op deze manier breng je een veilige scheiding aan tussen bewoner en werknemer. Het prettige aan deze manier is dat je de normale situatie van persoonlijk contact zo dicht mogelijk benaderd. Door het plexiglas is er ruimte om in bijvoorbeeld brochures of andere papieren elkaar zaken aan te wijzen. Ook is het fijn om tijdens het gesprek elkaar gewoon te kunnen zien. Richt de ruimte eromheen eventueel knus in zodat je een woonkamersfeer creëert.

Deze methode hebben we afgestemd met de GGD en de publiekslijn van Corona en is goed bevonden. Volgende week wordt in Appingedam (Opwierde) de eerste woning op deze manier opgeleverd, zodat we ons werk weer kunnen hervatten. Ook in Winschoten (Hyacinthstraat) en in Bellingwolde maakt deze methode dat we vertraging voor bewoners voorkomen.

Mobiele woonkamer

Niet ieder project heeft een lege woning of ruimte die aan te passen is. Dat vraagt dan om creativiteit. Denk dan aan mobiele opties. Wij bouwen bijvoorbeeld een Tiny House op wielen (naar het ontwerp van o.a. Faro Architecten) om tot een KAWoonkamer. Zo rijden we letterlijk de wijk in naar onze bewoners toe.

In deze Tiny House plaatsen wij net als in de lege woning variant een scheidingswand met plexiglas en deur. En we kunnen met bewoners in gesprek. 1 voor 1 uiteraard en alleen op afspraak. Dit ombouwen kun je ook goed organiseren in units of schaftketen. De KAWoonkamer plaatsen we in Groningen in het project van Sunny Selwerd waar we volop met bewoners in gesprek zijn en op deze manier dus kunnen blijven.

(Video)bellen

Niet iedere bewoner vindt het in de huidige tijd fijn om op die manier het gesprek te voeren. Vooral bij bewoners die tot de risicogroep behoren zetten we in om het gesprek telefonisch te voeren. Dan wel het liefste met beeldbellen. Elkaar zien is minder anoniem en geeft meer ruimte om vooral ook de bewoner (letterlijk en figuurlijk) goed in beeld te krijgen. Ook kan de bewoner zo zaken in zijn of haar huis laten zien. Het blijkt in de praktijk een goed alternatief! Doe je dit projectmatig en heb je een lang gesprek te voeren? Denk er dan over na om de bewoners een telefoonhouder en/of oortjes op te sturen. Zo geef je hun de gelegenheid om op een fijne manier het telefoongesprek met je te voeren.

Videobellen blijkt een goed alternatief!

Videobellen kan al op veel verschillende manieren. Het fijnste is om de bewoner te vragen welk medium ze al kennen en dat te gaan gebruiken. We hebben in diverse projecten Zoom met succes ingezet. In Zoom kun je met veel bewoners tegelijkertijd in gesprek. Let op: dit is niet het medium om gevoelige informatie te delen of gesprekken mee op te nemen.

Via whatsapp kan je ook videobellen. Het voordeel van Whatsapp is dat deze bekend is bij de meeste bewoners. Ideaal voor 1 op 1 gesprekken. Bij Whatsapp kan je daarnaast met (maximaal) 4 bewoners tegelijk in gesprek.

Sluit ouderen niet uit!

Heb je in je project te maken met veel oudere bewoners? Het zal je verbazen hoeveel ouderen tegenwoordig prima weten hoe ze hier mee om moeten gaan. Het is daarnaast tegenwoordig niet alleen het middel om met ons te communiceren, maar in deze tijd ook met hun kleinkinderen. Dus sluit deze doelgroep niet op voorhand uit!

Alternatieven om je presentatie over te brengen

Heb je een boodschap voor een grote groep bewoners? Dan zijn er verschillende middelen die je zou kunnen inzetten. We delen er 3:
• PowerPoint heeft hiervoor mooie functies! Zo maak je net als je voor een bijeenkomst doet je PowerPointpresentatie. In plaats van dat je de presentatie live geeft kun je via PowerPoint jezelf opnemen. Zo ontvangen bewoners precies het verhaal wat je anders plenair wilde overbrengen. Je kunt iedere sheet toelichten. Je kunt zelfs terwijl je de sheet toelicht zaken in je PowerPoint onderstrepen. Ideaal om ook de aandacht van de bewoner bij je verhaal te houden. We hebben een testversie liggen. Deze kunnen we zo delen als je dit eens wilt bekijken.
• Bij gemeentes en kerken zijn ze al gewend om vergaderingen of diensten online uit te zenden. Deze zijn dan te volgen via een livestream. Overleg met de gemeente of kerk of je er gebruik van mag maken (tegen vergoeding). Zo kun je je presentatie delen met een grote groep. Het voordeel voor jezelf is dat je je presentatie kan geven op de manier die je gewend bent en je geen apparatuur hoeft te regelen. Het enige wat anders is, is dat je voor een lege zaal staat.
• Maak een filmpje of een vlog. Neem tijd voor een goede voorbereiding. Denk goed na over welke boodschap je wilt overbrengen of welke vraag je wilt stellen. Hoe kun je dat op een leuke manier doen? Maak het zo beeldend mogelijk. Maak je vlog bijvoorbeeld terwijl je door de straat loopt waar het betrekking op heeft. Of film jezelf voor of vanuit het gebouw/de woning waar je boodschap over gaat.

TIP: Houd er online rekening mee dat je niet te lange presentaties maakt. Zonder de interactie met een zaal is het lastiger voor de ontvanger om hun aandacht erbij te houden. Als je te veel uitweidt kom je daar live mee weg. Nu heb je eerder het risico dat men voortijdig afhaakt en je presentatie niet afkijkt. Zorg er daarom ook voor dat de boodschap die je echt wilt overbrengen aan het begin van je presentatie zit.

Alternatieven voor participatie

Los van het delen van je presentatie kun je aanvullend bewoners om input vragen. Dat kan op verschillende manieren:
• Je kunt Maptionnairre inzetten. Dit heeft ten opzichte van Survio het voordeel dat je op locaties kunt inzoomen. Bewoners kunnen op deze manier op hun eigen aangewezen plek in de straat, buurt wijk of stad de plek markeren en input geven. Jij kunt het gebied waarop ze kunnen reageren kaderen, en de input die je ophaalt met je vraagstelling goed structureren.
• Je kunt Survio inzetten om reacties en input op te halen. Survio is een online tool om enquêtes mee te verzorgen. Op deze manier kun je verschillende varianten en uitgangspunten laten zien waar bewoners op kunnen reageren.
• Je kunt Microsoft Teams of Zoom inzetten om met kleine groepjes huurders met video te bellen. Zo heb je ze in beeld en de mogelijkheid om interactie en persoonlijk contact te hebben. Met Zoom kan dit ook met grote groepen (tot 100 personen). Daarnaast biedt Zoom de mogelijkheid om gezamelijk te brainstormen op een virtueel whiteboard of met subgroepen in discussie te gaan. 
• Gebruik van de Mentimeter. Ideaal om reallife feedback te krijgen.

Uiteraard zijn er meer mogelijkheden. Heb je behoefte aan informatie of wil je gewoon eens even sparren? Neem gerust contact op. We helpen graag. 

Deel nieuws