Stemmen op de Tilburg Architectuurprijs

Tot 12 juni kan er gestemd worden voor de allereerste editie van de Tilburg Architectuurprijs. Wij doen mee met twee van onze projecten: appartementencomplex Reitse Hoevenstraat en Kolhamhof. 

Tilburg architectuurprijs

De Tilburg Architectuurprijs is dé nieuwe prijs voor het beste bouwwerk in de gemeente Tilburg. Op 14 juni 2024 wordt de prijs voor het eerst uitgereikt. Deze editie is bedoeld voor projecten die tussen 1 januari 2021 en 31 december 2023 zijn opgeleverd of in gebruik zijn genomen. Tot 12 juni 2024 kan er gestemd worden op drie favoriete projecten. Wij zijn blij met je stem!

Natuurinclusief Reitse Hoevenstraat

Een van onze inzendingen is het project aan de Reitse Hoevenstraat in Tilburg, opgeleverd in 2021. Dit complex bestaat uit twee aaneengeschakelde volumes met in totaal 88 sociale huurappartementen. De gebouwen omsluiten een groen binnenhof en openen zich naar het naastliggende park, waardoor de straatdrukte wordt geweerd en de natuur onderdeel wordt van het wooncomfort. De wadi, ontworpen samen met het gebouw, helpt bij hevige regenval en vormt een natuurlijke afscheiding tussen park en tuin. Een subtiele verhoging en een verzonken trap scheiden het binnenterrein van het park, terwijl bewoners het park als verlengstuk van hun leefruimte ervaren.

Stem op Reitse Hoevenstraat

Kolhamhof aan het spoor

Vlakbij station Reeshof zijn 78 sociale huurwoningen gerealiseerd onder de lage aftoppingsgrens. De braakliggende locatie was aangewezen door een taskforce die de herontwikkeling van terreinen voor betaalbaar wonen aanjaagt. Een stukje niemandsland zonder contextuele gelaagdheid. Eén van de grote ontwerpvragen bij dit project was dan ook hoe je deze plek een identiteit kan geven als je die nergens aan kunt ontlenen. Hiervoor zijn twee middelen ingezet; de stedenbouwkundige setting van twee alzijdige gebouwen en de toegepaste architectuur. De twee gebouwen maken een pleinruimte. Door de afstand tussen de gebouwen en de gebouwhoogte ontstaat er een fijne tussenmaat. Er wordt een plek gemaakt waar mensen wonen, een plek waar bewoners elkaar buiten informeel kunnen ontmoeten. De gebouwen staan op een groen tapijt waarin met verschillende planten- en boomsoorten een bio diverse omgeving is gemaakt die ook in staat is om regenwater te bufferen. Een nieuwe padenstructuur legt een landschappelijke verbinding met het station en de bestaande buurt.

Stem op Kolhamhof

Deel