Samen bouwen aan sterke wijken
Wijkvernieuwing vraagt om maatwerk. Wat werkt, verschilt per plek en situatie. Bij KAW geloven we echter dat sociale en fysieke vernieuwing altijd hand in hand moeten gaan. Juist die samenhang maakt wijken sterker, veerkrachtiger en klaar voor de toekomst. Dit betekent dat we niet enkel bouwen, maar buurten willen creëren waar bewoners zich thuis voelen, elkaar ontmoeten en samen verantwoordelijkheid dragen.
KAW als wijkvernieuwer
Wij zien wijkvernieuwing niet alleen als een fysieke opgave, maar ook als een kans om bij te dragen aan een rechtvaardige stad. Een stad waar iedereen toegang heeft tot goede huisvesting, openbare ruimte en voorzieningen. Onze visie draait om het creëren van ruimte om te leven: buurten waarin mensen zich kunnen ontwikkelen en waarin het welzijn van de gemeenschap centraal staat. Dat vraagt om een kritische blik op onze aanpak én op de bredere context waarin wij werken.
Daarom hanteren wij een integrale wijkaanpak, gebaseerd op vier pijlers: visie, samenwerking met bewoners en wijkprofessionals, kennisontwikkeling en onderzoek. Deze pijlers helpen ons niet alleen om plannen op maat te maken, maar ook om bij te dragen aan structurele verbeteringen in leefbaarheid en sociale cohesie. Benieuwd hoe dat in de praktijk werkt? In deze blog delen we concrete voorbeelden.
Van visie naar toekomst: Het Masterplan Regiocentra
Elke wijkvernieuwing begint met een sterke visie. Zonder duidelijke richting lopen plannen het risico versnipperd en inefficiënt te worden. Het Masterplan Regiocentra in Groningen is een goed voorbeeld van hoe een overkoepelende visie samenhang en structuur kan brengen in wijkvernieuwing. Dit strategisch plan richt zich op de ontwikkeling en versterking van elf regiocentra, die dienen als belangrijke economische en sociale knooppunten in de provincie.
Samen met de gemeente hebben we een advies opgesteld dat potentiële ingrepen in kaart brengt en hen in staat stelt om stedenbouwkundige plannen te ontwikkelen die aansluiten bij de specifieke behoeften van elke kern. Naast het verbinden van bestaande gemeentelijke plannen en ambities, introduceren we in dit masterplan ook nieuwe ideeën die deze ambities naar een hoger niveau tillen. Denk aan verbeteringen op het gebied van mobiliteit, leefbaarheid en sociale samenhang. Door het sociale en fysieke domein te verbinden, leggen we de basis voor een toekomstbestendige leefomgeving waarin bewoners en bestuurders samen bouwen aan een leefbare toekomst.
Wijken bouwen doe je samen: Sunny Selwerd
Wijkvernieuwing biedt de kans om bewoners actief te betrekken bij het verbeteren van hun leefomgeving. In Selwerd, een wijk in Groningen, hebben we laten zien hoe krachtig bewonersparticipatie kan zijn. Deze wijkvernieuwingsaanpak zet bewoners centraal, geeft ze een stem en zorgt ervoor dat plannen nauw aansluiten bij de behoeften in de wijk.
In plaats van een top-downbenadering werken we samen met bewoners en wijkprofessionals aan oplossingen die direct voortkomen uit de wijk zelf. Deze aanpak versterkt niet alleen de fysieke infrastructuur, maar ook de sociale cohesie. Door samen te werken, ontstaan betrokken gemeenschappen waar bewoners zich thuis voelen én verantwoordelijkheid dragen voor hun omgeving. Selwerd is een inspirerend voorbeeld van hoe duurzame wijkvernieuwing begint bij de mensen die er wonen.
Als onderdeel van deze aanpak hebben we in Selwerd een rol vervuld als buurtregisseur. Vanuit deze rol hielpen we verbindingen te leggen tussen bewoners, professionals en initiatieven, altijd met de vraag: ‘Wat draagt dit bij aan de gezondheid en het welzijn van de wijkbewoners?’ Door onafhankelijk te opereren en in dienst te staan van de wijk, konden we bijdragen aan een leefomgeving waarin zowel fysieke als sociale vernieuwing hand in hand gaan. Selwerd laat zien hoe gezamenlijke inzet leidt tot blijvende impact.
Kennisontwikkeling als bouwsteen: Wijkmakers
Toekomstbestendige wijken vragen om meer dan fysieke vernieuwing; kennisontwikkeling en samenwerking zijn minstens zo belangrijk. Daarom hebben we Wijkmakers opgericht: een zelfstandige stichting die professionals in Groningen en omstreken de tools biedt om effectief bij te dragen aan wijkvernieuwing.
Wijkmakers combineert theorie en praktijk, biedt een krachtig netwerk en ontwikkelt de vaardigheden die nodig zijn om het werkveld te versterken. Zo ontstaan wijken waarin mensen zich thuis voelen en bouwen we aan een fundament van kennis dat langdurige impact heeft. Als onderdeel van de Regiodeal Groningen Noord is de academie een cruciale schakel in het versterken van wijken en het realiseren van toekomstbestendige wijkaanpakken.
Bij KAW zien we het aanjagen van verrassende samenwerkingen en binden en boeien van talent voor wijkvernieuwing als noodzaak voor de benodigde maatschappelijke verandering. Onze passie voor de wijk vormde dan ook de basis voor het ontstaan van dit initiatief. Hoewel de academie inmiddels op eigen benen staat, blijft KAW betrokken. Zo geven collega’s regelmatig nog een bijdrage als programmaspreker en zijn we partner van Wijkmakers. Daarnaast neemt onze collega Wietske Schober deel aan de Raad van Inspiratie, waar ze samen met mensen uit verschillende sectoren meedenkt over de koers voor de verdere ontwikkeling en verdieping van Wijkmakers. Door samen te werken met diverse experts en actoren, zoals tijdens wijkwandelingen, biedt de academie een ervaringsgerichte leeromgeving die de praktijk versterkt en bijdraagt aan duurzame wijkvernieuwing.
Onderzoek met impact: BuurtBoost
Wijken met een rijke geschiedenis verdienen een toekomst die evenveel perspectief biedt. Diepgaand onderzoek is essentieel om te begrijpen wat nodig is om wijken toekomstbestendig te maken. Door woningmarktonderzoek en strategische analyses brengen we in kaart hoe mensen willen wonen en welke ingrepen écht nodig zijn. Zo werken we aan wijken en dorpen met toekomstwaarde.
Een goed voorbeeld hiervan is ons BuurtBoost-programma, ontwikkeld in samenwerking met Did Vastgoedontwikkeling en VORM Holding. Dit programma combineert fysieke vernieuwing met het herstellen van sociale dynamiek en betrokkenheid in de wijk. Met tools zoals de BuurtKoers en strategisch advies zorgen we dat plannen daadwerkelijk in beweging komen en blijvende impact hebben. Denk aan verbeteringen in leefbaarheid, betrokken bewoners en wijken waar mensen met plezier wonen en leven. BuurtBoost laat zien hoe onderzoek en strategie samenkomen om wijken nieuw perspectief te geven.
Duurzame resultaten door samenwerking
Sterke wijken zijn nooit het werk van één partij. Het vraagt samenwerking, maatwerk en een breed perspectief om leefbaarheid, sociale cohesie en fysieke kwaliteit te versterken. Door bewoners, overheden en andere betrokkenen samen te brengen, zorgen we voor oplossingen die écht werken en een duurzame impact hebben.
Met een integrale aanpak en aandacht voor de unieke identiteit van elke wijk blijven we bouwen aan buurten waar mensen met trots en plezier wonen. Wil je ontdekken hoe we jouw wijk toekomstbestendig kunnen maken?