DUURZAAM DORPSHUIS
Voor de gemeente Ede ontwierpen wij een multifunctioneel dorpshuis dat het sociale en bruisende hart van de plattelandsgemeenschap moet worden. In het ontwerp gebruiken we zoveel mogelijk biobased en CO2-neutrale materialen om een duurzame ontmoetingsplek te realiseren.
Een plek voor de gemeenschap
Het Gelderse Otterlo, een dorp met ongeveer 2.000 inwoners, heeft een actief verenigingsleven. Het huidige dorpshuis is dringend aan vervanging toe, maar een centrale ontmoetingsplek is wel van grote waarde voor het dorp. Het dorpshuis biedt ruimte voor sociale en maatschappelijke voorzieningen die de levendigheid stimuleren en bewoners samenbrengen. De gemeente Ede wil met het nieuwe dorpshuis een plek voor íedereen, met als randvoorwaarde dat het ontwerp past in de dorpse omgeving, met een traditionele uitstraling en moderne detaillering. Een aantrekkelijk gebouw voor jong en oud, zodat iedereen zich welkom voelt.
Naast het dorpshuis wordt op de ontwikkellocatie Weversteeg/Onderlangs ook woningbouw gerealiseerd. Samen met de gemeente en toekomstige gebruikers ontwierpen wij een gebouw dat functies zoals sport en horeca samenbrengt in één flexibel en multifunctioneel geheel.
Eén gebouw, vele functies
Het nieuwe dorpshuis heeft een uitgebreid programma met veel functies. De afzonderlijke ‘huisjes’ zoals te zien in het ontwerp huisvesten alle een specifieke functies en verenigingen van het dorpshuis, alle huisjes samen vormen het dorpshuis. Het multifunctionele gebouw biedt onder andere een ontmoetingsruimte, openbare bibliotheek, biljartzaal en een Grand Café. Deze ruimtes worden aangevuld met een (horeca)keuken en kantoorruimten voor de beheerders. Daarnaast omvat het gebouw een grote dubbele sporthal met kleedruimtes en een publieke tribune. Op de verdieping is ruimte voor een fysiotherapiepraktijk en multifunctionele vergaderzalen. Alle ruimtes zijn flexibel opgezet, zodat ze eenvoudig kunnen worden aangepast aan verschillende activiteiten en behoeften.
Gebruikers centraal
De wensen van de toekomstige gebruikers zijn vanaf het begin leidend geweest. De stichting MFD-Otterlo, waarin de gebruikers zijn verenigd, speelde een actieve rol in het ontwerpproces. Tijdens interactieve sessies vertaalden we samen hun eisen en ideeën naar een gedragen ontwerp. Deze samenwerking zorgde ervoor dat het gebouw niet alleen functioneel is, maar ook door jong en oud gewaardeerd wordt. Het bestuur benadrukte het belang van een gezellige sfeer, vooral voor de jeugd, om hun betrokkenheid bij het verenigingsleven te versterken.
Modern ontwerp met dorps karakter
Het ontwerp sluit aan op het kenmerkende kappenlandschap van Otterlo. Het gebouw krijgt een traditionele uitstraling, met schuine daken die naadloos opgaan in de natuurlijke omgeving. Omdat het bouwkavel ligt ingeklemd tussen een houtwal met oude bomen en een nieuwe ontsluitingsroute moesten we creatief omgaan met de beschikbare ruimte. De ene hoek van het kavel is gericht op deze bomenrij en is niet zichtbaar vanaf de buurt. De andere hoek staat wel meer in verbinding met het dorp. De dubbele sporthal is achter op het perceel geplaatst, zodat deze beschut wordt door de bomen en niet zichtbaar is vanaf de straat. Het theater en de sporthal zijn groot en kubistisch, maar de volumes zijn zo ontworpen en gesitueerd dat het dorps overkomt. Aan de voorkant zorgen pergola’s voor een vloeiende overgang tussen het plein, het Grand Café en de rest van het gebouw.
Met dit dorpshuis geven we Otterlo een ontmoetingsplek die traditie en moderniteit combineert.
Duurzaam en circulair
Bij het ontwerp streven we naar maximale duurzaamheid. Het gebouw behaalt een hoge EPC- en GPR-score en is flexibel en circulair opgezet. De kolommenstructuur en losmaakbare materialen maken toekomstige aanpassingen eenvoudig. We maken gebruik van biobased materialen, zoals hout voor de volledige hoofddraagconstructie, en lichte pre-fab onderdelen. Deze aanpak beperkt afval, vermindert transport en minimaliseert het gebruik van zwaar materieel tijdens de bouw. Het resultaat is een gebouw met een lage CO2-footprint, dat toekomstbestendig en duurzaam is.
Met dit dorpshuis geven we Otterlo een ontmoetingsplek die traditie en moderniteit combineert. Een plek waar duurzaamheid en gemeenschap samenkomen en waar jong en oud elkaar kunnen vinden.