EEN BUURT IN EEN GEBOUW
Aan het Kerstroosplein in Eindhoven ontwierpen we voor Woonbedrijf een duurzaam appartementencomplex dat zich aanpast aan zijn omgeving en bewoners.
Meer ruimte voor verschillende doelgroepen
Aan het Kerstroosplein in Eindhoven wordt op verschillende plekken gewerkt aan verbetering en verduurzaming. Voor 26 grondgebonden woningen vroeg Woonbedrijf ons te onderzoeken of renovatie nog haalbaar was of dat hier een kans voor herstructurering ligt. De woningen voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd, zowel energetisch als wooncomfort. Sloop-nieuwbouw bleek de beste optie. We ontwierpen een appartementencomplex met 53 woningen voor diverse doelgroepen. Met als uitgangspunt onze principes op energiezuinig bouwen en een ontwerp waarin ontmoeting centraal staat.
Nearly Zero Energy Building
Het ontwerp maakt slim gebruik van passieve energie. In plaats van achteraf, berekenen we nu aan het begin van het ontwerp welke ingrepen samen zorgen voor een zo energiezuinig gebouw. In plaats van achteraf te compenseren met techniek, kozen we voor slimme ingrepen in het ontwerp zelf. De gevels zijn afgestemd op de zon: meer glas waar warmte en licht welkom zijn, minder waar juist koelte gewenst is. Overstekken bieden natuurlijke zonwering, extra isolatie houdt warmte binnen, en zomernachtluiken zorgen voor verkoeling zonder installaties. Ook de ventilatie is natuurlijk vormgegeven. Zo gebruiken we minimale techniek, blijven de energiekosten voor bewoners laag en beperken we de uitstoot tot een minimum zonder dat dit meer kost.

Een gebouw met verschillende gezichten
De verschillende straatzijden van het kavel hebben elk een eigen karakter, wat we laten terugkomen in het ontwerp. Aan de drukkere Roostenlaan heeft de architectuur een formelere uitstraling, met een galerij geïnspireerd op de erkers uit de buurt. De andere zijden zijn juist informeler en vriendelijker. De architectuur speelt met deze contrasten, waardoor het gebouw zich voegt naar de buurt én zich onderscheidt. Midden in het complex ligt een groene binnentuin met wadi en tuinkas. Het gebouw heeft twee hoofdentrees met toegang vanaf de straat en vanuit de binnentuin. De architectuur en plattegronden werken samen om verbinding en ontmoeting vanzelfsprekend te maken.

Ontmoeting zit in het ontwerp
Het gebouw stimuleert ontmoeting op verschillende schaalniveaus—tussen buren, generaties en met de buurt. De woningen op de begane grond hebben een eigen voordeur aan de straat, kleine voortuintjes en bankjes aan de gevel: plekken waar je elkaar spontaan tegenkomt. Op de hoek komt een commerciële ruimte met zitplekken, denk aan een kleine bakkerszaak, die zorgt voor levendigheid. De lichte, overzichtelijke hoofdentrees vormen herkenbare schakels tussen straat en collectieve binnentuin. Deze tuin is openbaar toegankelijk, maar voelt dankzij de schaal, inkijk en omliggende privé-tuinen als een gedeelde, veilige plek. Op de galerijen nodigen de bankjes uit tot een praatje in de ochtendzon of een rustig moment in de avond. Doorzonwoningen zorgen voor licht aan beide kanten van de woning, waardoor bewoners altijd contact houden met de buitenwereld. Met een mix van studio’s voor jongeren en levensloopbestendige woningen draagt de nieuwbouw bij aan een meer diverse en inclusieve woonomgeving.
Herstructurering als kans voor verdichting binnen bezit
Net als veel andere woningcorporaties had Woonbedrijf de wens om meer woningen toe te voegen aan het, om tegemoet te komen aan de grote woningvraag. Het vinden van een geschikte locatie is vaak een uitdaging, maar het bestaande woningbezit biedt vaak kansen. Hoe je die ruimte vind laten we zien in ons Ruimte Zat onderzoek. Het Kerstroosplein is zo’n typische locatie, waar de energieprestaties en bouwkundige staat van eengezinswoningen dusdanig slecht is, dat herstructureren de meest voor de hand liggende optie is. Door slimme ingrepen is het hier gelukt om binnen het bestaande bezit van de corporatie te verdichten. Met als resultaat meer woningen en een diverser woningaanbod. Een voorbeeld van hoe binnenstedelijke verdichting hand in hand kan gaan met sociale kwaliteit.