MAASSILO ALS ENERGIEOPSLAG IN DE STAD

Ooit was de Maassilo de grootste graanopslag van Europa en drijver van de economie van Rotterdam. Het toekomstperspectief voor dit industrieel erfgoed? De Maassilo weer laten doen waar die goed in is: opslaan! Voor de ideeëncompetitie van het dak van de Maassilo hebben wij dit grote idee met onze denktank concreet gemaakt.

Ideeëncompetitie

De organisatie van de Maassilo vroeg met een ideeëncompetitie om een visie op het gebruik van het dak. Ons antwoord: gebruik de Maassilo voor waar die goed in is: de opslag van veel massa. In ons idee de opslag van energie in de massa van water. Zo zou de silo de nieuwe sluitsteen in de aantrekkelijkheid en efficiency van duurzame energie worden. De transformatie van de Maassilo naar MASSsilo. Het maakt duurzaam opgewekte energie veel aantrekkelijker én toegankelijker voor de stad en draagt met een enorme besparing van CO2 bij aan de energietransitie. MASSsilo wordt hiermee het eerste bestaande energieneutrale bedrijfs- en evenementengebouw in eigendom van de gemeente. En hiermee een nieuw monument, een baken voor de vernieuwing voor Zuid van binnenuit!

Het ontwerp is grootschalig, waardoor het met het oog op de toekomst een goed idee is. Daarnaast is de inzending op visueel vlak erg indrukwekkend vormgegeven.

Jury Maassilo

Eervolle vermelding voor visionair architectonisch idee

Ons concept heeft een eervolle vermelding gekregen en is door de jury in de hele reeks van inzendingen aan de meest visionaire kant van het spectrum van inzendingen geplaatst. De Maassilo is ooit gebouwd voor logistieke processen en efficiency. Het resultaat is een van de meest bijzondere bouwwerken van Rotterdam. Met onze harde en compromisloze aanpak refereren wij hieraan. Wat wij toevoegen levert een spectaculair massief gebouw op, met fantastische ruimten in de tussenlaag tussen oud en nieuw!

Een concept voor de potentie van industrieel erfgoed als motor voor de energietransitie!

Energieopslag

Energieopslag is belangrijk om de uitstoot van CO2 te reduceren. De waarde van duurzame energie uit wind en zon neemt toe als we met weinig verlies kunnen opslaan. De capaciteiten van thermische (warmte) of chemische (batterijen, waterstof) opslag zijn echter te laag, de effectiviteit nog te klein, de kosten te hoog en toepassingen te vervuilend en risicovol. Maar het kan simpel, als je slim gebruik maakt van iets dat nooit opraakt of minder wordt: zwaartekracht.

Hoeveel opslag is mogelijk?

Op het dak van de MASSsilo kunnen tanks voor ca. 60.000.000 liter water. Met de massa van dit water kan bij de maximale valhoogte van het dak bij eenmalig leeglopen ongeveer 5.000 kwh elektriciteit worden opgewekt. Als het vermogen 1 keer per dag leegloopt, kan hiermee 1.800.000 kwh stroom per jaar worden opgewekt. Dit is de opslagcapaciteit van dit concept.

Hoe komt het water op het dak?

Door de hoogte van de tanks ligt het dak optimaal op zon en wind. Zonnepanelen produceren op de 6.000 m² dak ca. 1.000.000 kwh per jaar. Met innovatieve dakturbines op wind kan dit naar ca. 1.500.000 kwh. Met deze stroom worden 60 miljoen liter water uit de Maashaven het dak op gepompt. Als de silo leegloopt wordt hiermee ongeveer 1.200.000 kwh stroom opgewekt met een generator (zie voor effectiviteit van deze systemen informatie hieronder). Dit is het huidige stroomverbruik van de gehele Maassilo of alternatief de energievraag van ca. 200 huishoudens. Afhankelijk van de totale capaciteit van de massa van het water kan aanvullend meer worden opgeslagen. Dit maakt de silo interessant voor de opslag van energie uit wind en zon op momenten van overproductie.

Deel project

Maassilo ontwerpstudie Rotterdam

Locatie Rotterdam
Programma Ontwerpstudie
Jaar van oplevering 2018
Projectteam Reimar von Meding Daniel Rucki Mariagiulia Pistonese
Fillipo Garuglieri