HERGEBRUIK OUDE STADSSILO'S

Oude graan- en zandsilo's gebruiken voor opslag en woningbouw. Dit ontwerp werkten we uit voor de oude zandsilo van de glasfabriek in Schiedam. We ontwikkelden een concept waarbij wateropslag en intrigerende woningbouw samenkomen.

Concept oude zandsilo

In 2018 dienden we een ontwerpprijsvraag in voor het dak van de Rotterdamse Masssilo. Wat bleek? Een mooie basis om verder uit te werken tot dit concept voor de oude zandsilo van de glasfabriek in Schiedam. We keken naar de mogelijkheden van wateropslag: het overbruggen van dag en nachtcycli van duurzame energiebronnen. Een onderzoek op eigen initiatief, maar in goed overleg met de gemeente Schiedam.

kaw architect onderzoek silo schiedam energieopslag duurzaam impressie

Turbines

Wateropslag en intrigerende woningbouw komt samen. Water wordt met duurzame stroom opgepompt in de silo’s. Zodra de zon niet meer schijnt, of het niet meer waait, stroomt het water naar beneden en drijven turbines aan die elektriciteit opwekken.

Hangende woningbouw

De woningbouw wordt gerealiseerd op en rondom de silo’s. De constructie van de oude glassilo in Schiedam is zo sterk dat er woningen aan opgehangen kunnen worden. Dit is realistischer dan ze in de silo onder te brengen. Het probleem daarbij is namelijk dat er dan grote openingen in de silowand nodig voor voldoende daglicht.

Met dit concept doen we geen beroep op schaarse grondstoffen zoals de fabricage van batterijen.

Reimar von Meding

Architect | Algemeen directeur | Partner

Hergebruik

Daarnaast lijkt in Schiedam niet alleen de oude glassilo zelf bruikbaar, maar ook de constructie van de oude zandtransportband. De silo staat een stukje van de Schie af. De leiding waarmee het water wordt uitgewisseld met de Schie zou eventueel in de zandtransportband kunnen worden ondergebracht.

Masssilo en Glasssilo

Voor ons plan van de Masssilo, gingen we ervanuit dat 60 miljoen liter water per jaar uit de Maashaven het dak op werd gepompt. Als de silo leegloopt wordt hiermee jaarlijks ongeveer 1.200.000 kwh stroom opgewekt. Dit staat gelijk aan de energievraag van zo’n 200 huishoudens.

Juist door de combinatie van aantrekkelijke woningbouw én opslag bij de oude zandsilo in Schiedam is de economische haalbaarheid van het plan realistischer. Daarnaast is het ontwerpconcept breed inzetbaar, omdat Nederland veel oude industriële silo’s heeft.

Deel project

Ontwerpstudie Schiedam