LOKAAL PROGRAMMA VOOR DE TOEKOMST
In samenwerking met Gemeente Eemsdelta hebben wij voor het Nationaal Programma Groningen een lokaal programma opgesteld, waarbij onze taak is ondersteunen en coördineren. Zo werken we gezamenlijk aan een goede toekomst voor alle Groningers.
Ondersteunen en coördineren
Het Nationaal Programma Groningen (NPG) werkt aan een goede toekomst voor alle Groningers. De Gemeente Eemsdelta heeft ons gevraagd een lokaal programma voor de gemeente op te stellen. Hierbij hebben wij de gemeente ondersteund in het ophalen van prioriteiten bij het college en de raad. Waar is behoefte aan? Welke kansen zijn er? En waar ligt de focus? De uitkomsten hiervan hebben wij vervolgens verwerkt in het “Lokaal Programma Eemsdelta”.
Wij leveren hierbij een projectcoördinator die de projectleiders ondersteunt bij het opzetten van een succesvolle subsidieaanvraag. Tijdens het proces komt er veel op de projectleiders af. Wij begeleiden ze door alle stappen die zij nemen, langs college en raad tot aan commissies van het Nationaal Programma Groningen.
Start van 60 projecten
Na de subsidieaanvragen zijn er al meer dan 60 projecten in Eemsdelta opgestart met financiering van het Nationaal Programma Groningen. Door de grote aardbevingsproblematiek heeft Gemeente Eemsdelta een groot aandeel in dit programma. Wij helpen door de rapportages te coördineren en nemen samen met de programmamanager NPG van de gemeente zitting in de coördinatiegroep. In deze coördinatiegroep werken de Groningse aardbevingsgemeenten samen met de Provincie, het Rijk en het programmabureau NPG.
Lokaal Programma Eemsdelta
Het Lokaal Programma stelden we op tijdens gemeentelijke herindelingen. Dit maakte het politiek gevoelig, want er was nog geen nieuwe gemeenteraad en de zittende gemeenteraad wilde geen nieuw beleid maken omdat zij gingen stoppen. Toch is het ons gelukt op een programma op te stellen dat recht doet aan de uitdagingen van Eemsdelta. Dit is voornamelijk gelukt door voor te borduren op de strategische stukken van de herindeling. Met het programma werken we aan de grote opgaven, maar tegelijk kijken we ook naar de inwoners van de gemeente. Bij de meeste projecten hebben wij bewoners kunnen betrekken.
Alle projecten werken samen aan het grotere doel: Eemsdelta klaarmaken voor de toekomst. Uiteindelijk zijn de projecten kleinere onderdelen uit een overkoepelende puzzel die bestaat uit vier hoofdthema’s:
- Sterke centrumkernen
- Leefbare dorpen
- Zelfredzame en collectief levende inwoners
- Aantrekkelijk landschap en openbare ruimte op orde
Om de concentratie op deze vier thema’s te behouden is een strakke focus op het einddoel nodig. Zo laten we projectleiders en andere betrokkenen zien waar we samen naartoe werken. Door de projecten kunnen we de ontbrekende puzzelstukjes invullen.
Werken met subsidieprogramma’s is soms traag en bureaucratisch. Ondanks de uitdagingen proberen we het Nationaal Programma zo werkbaar mogelijk te houden en ondersteunen we de projectleiders zo goed mogelijk.
Nieuw perspectief voor inwoners Eemsdelta
De Parlementaire enquête gaswinning Groningen is een enquête van de Tweede Kamer waarin de aardgaswinning en de problemen die daar uit voorkomen onderzocht is. Omdat de enquête net is afgerond, is het nog de vraag hoe het Nationaal Programma Groningen na 2029 wordt ingericht. Wat zeker is, is dat de doelen en uitgangspunten die we in het proces hebben opgezet nog steeds overeind staan. De totale omvang van investeringen en projecten voor en samen met inwoners van de gemeente leidt tot een nieuwe start en biedt nieuw perspectief.
Niels bewaart de ogenschijnlijke rust in hectische omstandigheden waar uitgangspunten veranderen.
Voorbeeldproject: “Rotte Kiezen en Rommelerven”
De gemeente wilde graag achterstallig onderhoud aanpakken van verwaarloosde woningen. Binnen het Lokaal Programma is er een project opgestart met de bedoeling om verwaarloosde panden op te kopen en te slopen. Gedurende het project kwamen we erachter dat veel bewoners wel onderhoud willen plegen, maar door uiteenlopende omstandigheden dit niet kunnen. Er speelt veel klein en groot leed achter de voordeur. De aanpak is hierdoor verschoven van voornamelijk sloop, naar het bieden van ondersteuning om mensen weer vooruit te helpen. Dat kan een helpende hand zijn, een kleine tegemoetkoming in het onderhoud of iets anders. Vrijwel altijd maatwerk, toegesneden op wat er nodig is. Meer betrokkenheid, maar minder financieel. Het gevolg is nu dat we veel meer mensen helpen met hetzelfde budget.