GROEN, ZONDER TUINONDERHOUD
De 109 nieuwe appartementen in de naoorlogse wijk Wielewaal in Rotterdam zijn ontworpen voor senioren die graag in hun vertrouwde omgeving oud willen worden. De bewoners zijn enthousiast. Ze hebben zelf de architect kunnen kiezen.
Herstructureringsaanpak: eerst bouwen, dan slopen
De beroemde wijk Wielewaal is na de oorlog opgezet met kleine noodwoningen, op zand gefundeerd. Oorspronkelijk bedacht om 25 jaar te blijven staan, houden ze het inmiddels bijna 70 jaar vol. De woonbehoefte is echter wel veranderd. Daarom heeft Woonstad nieuwe, levensloopbestendige appartementen aan de rand van de wijk ontwikkeld. Mensen kunnen zo eerst naar geschikte woningen verhuizen, voordat de herstructurering van de buurt start.
Een volmondig Ja!
Woonstad heeft geschikte architecten geselecteerd, maar de definitieve keuze aan de bewoners overgelaten. Met 80% van de stemmen kozen zij overtuigend voor ontwerp en aanpak van KAW. De bewoners waardeerden de vriendelijke uitstraling en de mooie woonkwaliteit. Zij waren vervolgens ook nauw betrokken bij de verdere uitwerking van het plan. Woonstad manifesteert in dit proces op geloofwaardige manier dat samenwerking met een buurt geen probleem is, maar tot meerwaarde leidt.
Duurzaamheid en woonlasten
Voor de sociale woningen was het principe van maximale woonkwaliteit voor een zo laag mogelijke prijs leidend. Het casco is helder en rationeel van opzet. Beide hoven zijn in structuur identiek. Door de vormgeving en verdraaiing op de locatie valt dit in de beleving niet op, en ontstaan rondom unieke ruimten. Door deze aanpak kunnen de middelen daar naartoe waar we ze willen hebben: de woonkwaliteit en waarde voor bewoners en omgeving. Alle woningen zijn optimaal gericht op de zon, hebben grote buitenruimtes met veel privacy. Toch ervaar je het gebouw als een klein buurtje. De architectuur is een afgeleide en opwaardering van een aantal principes uit de naoorlogse periode: een gevel met horizontale en vlakke delen, uitgevoerd in hoogwaardige materialen die mooi verouderen. En een prachtig gevelkunstwerk, dat in analogie met oude keramische kunstwerken de kopgevels van een van de gebouwen versiert.
Zorgeloze toekomst
Woonstad anticipeert met de nieuwbouw op de sterke vergrijzing van de buurt. In plaats van een zwaar zorgprogramma komen volledig rolstoelgeschikte woningen, waarin mensen zelf de keuze kunnen maken voor het niveau van zorg. Vergelijkbaar met Jean Sibelius in Eindhoven door Wooninc. of de herstructurering van de Vogeltjesbuurt in Tilburg voor Tiwos, tekenen wij voor de ruimtelijke optimalisatie van een wijk om voorbereid te zijn op de toenemende zorgvraag. Door deze ruimtelijke ingrepen kunnen zorgkosten in de toekomst aantoonbaar gereduceerd worden.