MINDER ENERGIEVERBRUIK DOOR KLIMAATGEVEL
De Mozartflat in Tilburg is de hoogste aardgasvrije flat van Nederland. De woningcorporatie, bewoners en VvE sloegen de handen ineen waardoor de flat van noodzakelijke renovatie naar complete verduurzaming kon gaan.
Meer doen dan het probleem oplossen
De bewoners van de 256 appartementen van de Mozartflat mochten al jaren niet meer op hun balkon komen. Door betonrot in de balkonconsoles was het niet meer veilig. De woonflat is een gezamenlijk bezit van WonenBreburg en vele particuliere eigenaren, samen zijn ze verenigd in de Vereniging van Eigenaren. Omdat het herstellen per woning te duur zou worden, zijn de leden van de VvE gezamenlijk opzoek gegaan naar een andere langdurige oplossing voor de betonschade. Hier zagen ze ook kansen om samen méér te doen dan alleen het herstellen van de balkons. De hele flat verduurzamen was een grote wens van alle partijen, omdat dit zorgt voor minder kosten op korte termijn én meer winst op lange termijn voor de bewoners.
Maar hoe begin je aan zo’n grote gezamenlijk opgave met huurders én particuliere eigenaren? Na de eerste brainstorms tussen alle betrokkenen zijn wij binnengestapt om dit proces te ondersteunen. Een eenvoudige projectstructuur en verschillende werk- en stuurgroepen bracht de uitwerking van de duurzame plannen steeds een stapje verder. Uiteindelijk is de verduurzaming van de flat in Tilburg uitgegroeid tot de grootste opgave in de proeftuin aardgasvrij.
Klimaatgevel als oplossing
De balkons moesten weer veilig en toegankelijk worden. Dat stond vast. Na lang onderzoek werd de precieze oorzaak van het betonrot gevonden: een fout in het beschermingssysteem dat normaal gesproken zorgt voor corosiebestrijding. Een klimaatgevel bleek een passende oplossing te zijn voor de Mozartflat. Door de grotendeels glazen wand aan de zuidzijde van de flat ontstaat een afgesloten balkon. Zo komt er veel minder water binnen waardoor de betonconsoles beter beschermd worden. Maar de gevel levert ook enorme voordelen op ten opzichte van het energieverbruik van de flat. Volgens berekening van een energieadviseur zorgt de klimaatgevel voor een isolatiewaarde van triple glas.
Kans voor verduurzaming
Door de hele flat in één keer aan te pakken zijn er extra mogelijkheden om de verduurzaming groots aan te pakken. Door de klimaatgevel werden de herstelwerkzaamheden aan de balkons betaalbaar door een subsidie van de proeftuin. De flat was al aangesloten op het stadsverwarmingsnet en is nu na renovatie de grootste én de eerste aardgasvrije flat in Nederland. Ook zijn er zonnepanelen op het platte dak geplaats en worden alle ramen voorzien van HR++ beglazing. De verduurzaming levert de bewoners niet alleen lagere energiekosten op. Het wooncomfort gaat ook omhoog. Ze kunnen het hele jaar door profiteren van hun balkon, een aangenaam binnenklimaat én extra woonoppervlak.
Werken met verschillende specialisten
Bij renovatie is er gewerkt met meerdere aannemers. De bijzondere klimaatgevel van de flat vraagt om een diversiteit aan expertise. Ieder als specialist op zijn eigen gebied. Het concept van de klimaatgevel is tot in detail uitgewerkt door balkonleverancier Balco. Met een constructie die het probleem van de onveilige balkons oplost en zo is ontworpen dat het bijdraagt aan het verlagen van het energieverbruik. Werken met verschillende nevenaannemers kan een uitdaging zijn, maar de vele gespecialiseerde kennis die aanwezig is helpt de realisatie van alle ambities enorm. Tjeerd van de Put van hoofdaannemer Hendriks Bouw prijst het doorzettingsvermogen van de VvE en de corporatie. ‘Complexen met vergelijkbare problematiek worden vaak tegen de vlakte gegooid. Ik vind het mooi dat het bij de Mozartflat is gelukt om met het verduurzamen van de flat het initiële probleem op te lossen.’