SAMEN MET BEWONERS
Met de wijkvernieuwing in de Groningse wijk Selwerd doen we er alles aan om de gezondheid en het welbevinden van bewoners te verbeteren. In de breedste zin van het woord.
Gaan voor verbetering
1 op de 4 kinderen in Selwerd groeit op in armoede en de gezondheid van de bewoners gaat achteruit ten opzichte van het stedelijk gemiddelde. Met de wijkvernieuwing gaan we voor verbetering voor en door bewoners, gericht op gezondheid en welbevinden. We zoeken samenwerkingen op en gaan mét de bewoners aan de slag voor zowel de woningen, de openbare ruimte en de sociale cohesie.
Landelijk onderzoek wijst steeds weer uit dat binnen de wijkvernieuwing de meest positieve effecten worden gezien in die wijken waar op grote schaal en op breed terrein maatregelen zijn getroffen. Daarom kiezen we in Selwerd voor een integrale aanpak: zoveel mogelijk plannen en ideeën worden met elkaar gecombineerd. Bijvoorbeeld door bewoners met afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring op te laten doen, door ze letterlijk mee te laten werken bij de renovatie of nieuwbouw.
Sunny Selwerd
Als projectmanager zorgen wij voor de programmasturing van de tientallen projecten in de wijk en de bestuurlijke afstemming. Maar het belangrijkst: zorgen dat iedereen elkaar weet te vinden. Alle partners in de wijk hebben de handtekening gezet onder een plan om zo integraal mogelijk samen te werken en mét bewoners aan de slag te gaan. Woningcorporaties, welzijnsinstellingen, politie, zorgpartijen, onderwijs en warmtebedrijven doen dit onder de naam Sunny Selwerd.
Alles wat we doen in Selwerd draagt bij aan de gezondheid en welbevinden van de bewoners.
Werken aan 4 doelen
Het fysieke doel bij de wijkvernieuwing is: het verbeteren van de woningen door renovatie en in sommige gevallen door sloop en nieuwbouw (we bouwen ruim 1000 nieuwe woningen in de wijk), de aanleg van een warmtenet en het opknappen van de openbare ruimte. We hebben de aandachtsgebieden van de gemeente Groningen vertaald in 4 concrete doelen die bijdragen aan de gezondheid en het welbevinden van de bewoners:
• Iedereen kan gelukkig zijn en gezond bewegen in Selwerd;
• Samen wonen we betaalbaar en duurzaam;
• Onze openbare ruimtes zijn veilig en mooi groen;
• Iedereen kan meedenken, meepraten en meedoen.
Doordat er cross-overs gemaakt worden tussen de verschillende doelen zijn de programma’s in de wijk niet onder één doel te vangen. Zoals bij de aansluiting van de wijk op Stadsverwarming. Dat gaat in eerst instantie over betaalbaar en duurzaam wonen, maar omdat de straat toch open moet wordt ook direct de openbare ruimte aangepakt. Bewoners denken mee en overlast in de straat wordt éérst opgelost. Uiteindelijk raakt het alle doelen. Door koppelkansen te benutten bereiken we veel meer.