VEILIGE VESTE CAPELLE

Een verouderd kantoorgebouw in Capelle aan den IJssel is getransformeerd tot tweede Veilige Veste: een duurzaam opvanghuis voor slachtoffers van eergerelateerd geweld. 

Bouwen aan een nieuwe toekomst

Een tweede Veilige Veste, waar jonge vrouwen die slachtoffer zijn van geweld en uitbuiting veilig kunnen wonen, is voor Stichting Fier een droom die uit komt. In 2012 is de eerste Veilige Veste in Leeuwarden gerealiseerd. De noodzaak van deze tweede Veilige Veste in de Randstad is enorm, er staan voortdurend vrouwen op de wachtlijst. Nu is er, in samenwerking met Dura Vermeer, een aansprekend een duurzaam gebouw, in een omgeving die een positieve invloed heeft en waar slachtoffers niet weggestopt hoeven te worden.

De wederzijdse betrokkenheid heeft een positieve uitwerking op het eindresultaat

Stralen als een diamant!

In de Veilige Veste komt alle hulp die Fier biedt samen. Vanuit de kantoorruimtes van Fier en CKM, bieden de organisaties crisisopvang en wonen vrouwen beschermd of begeleid. Alles is gericht om hen een nieuwe toekomst te geven. En dat is wat het nieuwe gebouw wil zeggen: de vrouwen weer laten stralen als een diamant. Dit komt naar voren op de gevel in een ruitvormig patroon, de beeldtaal is in de wijde omgeving zichtbaar: wij hoeven ons niet langer te verstoppen!

Veilige Veste Capelle Fier KAW transformatie renovatie KAW Veilige Veste Capelle Fier transformatie renovatie

Herbestemming van kantoor naar wonen

Het kantoorgebouw uit de jaren 80 stond leeg. Het was niet meer geschikt voor zijn functie. Transformatie naar een woongebouw was op deze plek onmogelijk. De komst van Fier is van grote meerwaarde voor de plek met meer levendigheid en een gebouw als landmark met uitstraling. Het was constructief mogelijk een extra verdieping te plaatsen, wat in het ontwerp niet meer opvalt, omdat er ook een hele nieuwe gevel voor is geplaatst. Op de begane grond achter de houten gevel bevinden zich de publiekere functies. Boven wordt gewoond. Daar tussen bevinden zich de kantoren van Fier en CKM als buffer. De begane grond heeft een open uitstraling, met grote openingen en een houten plint. Daar bovenop is de gevel meer gesloten voor de intern gerichte activiteiten.

Het is echt een gebouw ontworpen voor de behoefte van de gebruikers, met een plezierige lichte sfeer van binnen en functioneel in ontwerp. De omheinde tuin is een onderdeel van het gebouw zelf, deze buitenruimte geeft veel ruimte voor groen. Veilig afgesloten zodat de bewoners met een gerust hart naar buiten kunnen.

KAW architect transformatie zorggebouw veilige veste fier linda terpstra

Duurzame transformatie

De Veilige Veste is een ultiem voorbeeld van leef de ruimte. Wij kijken met een nieuwe frisse blik naar hoe we bestaande gebieden kunnen hervormen. Je kunt biobased bouwen, ecologisch of met hout. Maar de meest duurzame manier van bouwen is niet bouwen. Door gebouwen opnieuw te bestemmen, gebruik je alle energie die eerder al bij de bouw en productie van stenen en beton is verbruikt.

Bij de Veilige Veste is zo weinig mogelijk materiaal weggehaald. Alleen essentiële delen zijn toegevoegd. De gevel heeft een belangrijke rol. Door het gebouw rondom te isoleren heeft het aanzienlijk minder energie nodig. Op het dak liggen zonnepanelen en het gebouw is aangesloten op het warmtenet. Mocht de belofte van een duurzame warmtebron van het warmtenet in de toekomst niet ingelost kunnen worden, is het voorbereid om zelfstandig over te stappen op een warmtepomp. Een stuk duurzame flexibiliteit. Als kantoorgebouw kent het een dragende structuur en lichte inbouwwanden. Fier kan bij verandering van interne functie tegen relatief lage kosten en weinig energieverbruik de indeling wijzigen. Van een gebouw dat niet meer in gebruik is, zijn we gegaan naar een functioneel gebouw waar mensen letterlijk een nieuw leven krijgen.

Betrokken bij de gebruikers

Dat de realisatie van deze tweede Veilige Veste een droom is voor Fier, is te merken aan de betrokkenheid en samenwerking. De droom en het enthousiasme van de opdrachtgever werkt aanstekelijk en heeft een positieve uitwerking op het eindresultaat. De Veilige Veste is een gebouw dat de behoeften van de bewoners en de organisatie ondersteund en hiermee het leven verrijkt.

Deel project

Transformatie Zorggebouw Capelle aan de IJssel

Opdrachtgever Stichting Fier
Duurzaamheid Hoge isolatiewaardes (Rc>10), hergebruik bestaand gebouw, PV panelen en stadsverwarming
Bijzonderheid Optopping op bestaand, bouwtijd van 10 maanden
Programma Opvanghuis met kantoorruimte
Oppervlakte 3.200 m² BVO
Jaar van oplevering 2020
Publicaties 2021 | AD 2020 | AD
Fotograaf Scagliola Brakkee en Frank Hanswijk